Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων, εκείνη που κουρνιάζει δολερά στα πέπλα πανσέληνων νυχτών, είναι να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά. Με άλλα λόγια, να ανακαλύψεις το πραγματικό είδωλό σου σε έναν αρχαίο σκονισμένο καθρέφτη, να παρακολουθήσεις με το αίμα παγωμένο, το εκκρεμές του νου να πάλλεται από τον τρόμο, μεταξύ λογικού και παραλόγου, όχι μεταξύ σωστού και λάθους. Γιατί ο κόσμος είναι μια ιδέα προσωπική, κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, στον οποίον όλοι είμαστε απόλυτα ελεύθεροι και κατά συνέπεια, αποκλειστικά υπεύθυνοι όσων πράττουμε. Κι όσο για τα τέρατά του, τα απόκοσμα πλάσματά του, τους παρίες και τα φθονερά παιδιά του ζόφου, όλα αυτά είναι επίσης υπαρκτά, κι ο καθένας είναι ελεύθερος να τους δώσει τη μορφή του χειρότερου εφιάλτη του. Ζουν ανάμεσά μας. Και ενίοτε νικούν.

Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γεωργάκη, «Σκοτεινές Αναλαμπές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις OASIS, περιλαμβάνει δεκατρείς αυτοτελείς σπαρακτικές ιστορίες αστικού τρόμου, από αυτές που ο παλμός των κειμενικών καρδιών τους, θα μπορούσε ενδεχομένως να ακουστεί το ίδιο διαυγής και νοηματικά κρυστάλλινος, σε χώρες μακρινές από την Ελλάδα, σε χώρες που το μισό χρόνο ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ και τα άστρα κρέμονται ακούραστα στον ουρανό, και τον άλλο μισό ο ξανθός βασιλιάς ξεχνά να δύσει. Στα ατμοσφαιρικά διηγήματά του, η ανθρώπινη ζωή παίζεται κορόνα γράμματα διαρκώς, και όταν τελειώνει σαν παρτίδα πειραγμένης τράπουλας, δεν συντελείται κάποια θεαματική λογοτεχνική έκρηξη, αλλά ένα σιγανό κλαψούρισμα ανάμεσα στα κενά των λέξεων κι ένα άηχο επιφώνημα. Εγκλήματα, θανατηφόρες συμπτώσεις, σκιές και απέθαντοι, μα και παιδιά χωρίς παιδικότητα, μισθοφόρες ψυχές της κολάσεως εν γένει, παρασύρουν τους αναγνώστες σε κάτι ανάλογο με το τρενάκι του τρόμου αντιπαραβάλλοντας σκηνές μεταφυσικής κι οξυμμένου ανθρώπινου ενστίκτου, ώστε να τον πείσουν πως κανένα πάθος δεν κλέβει περισσότερο αναίσχυντα τη λογική από την ψυχή, από τον καθαρό, το συμπαγή φόβο για το άγνωστο.

Όσο ο αριθμός 13 θεωρείται μέγας φορέας κακοτυχίας για τους δεισιδαίμονες, κι ενώ ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήταν ο δέκατος τρίτος καλεσμένος στο Μυστικό Δείπνο που πραγματοποιήθηκε Παρασκευή, τόσο περισσότερο κανείς προκαταλαμβάνεται για ό,τι θα ακολουθήσει, ανοίγοντας ανυπόμονα τη συλλογή των δεκατριών διηγημάτων του Βαγγέλη Γεωργάκη με τους μανιακούς πιανίστες, τους αλλοπρόσαλλους ιδιοκτήτες κακόφημων μπαρ στη μέση του πουθενά, τα μακάβρια γλυκά του θανάτου, έναν Τζον Μίλτον που έχει χάσει τον ύπνο του και τα κεφάλια ανυποψίαστων διαβατών που κόβονται σύρριζα και κατρακυλούν στο δρόμο. Μπαίνει εύκολα στο πετσί της αφήγησης και της γοητευτικά ανατριχιαστικής μυθοπλασίας και σε περιπετειώδη ταξίδια στο χωροχρόνο, για να διαπιστώσει πως υπάρχει σίγουρα κι ένας άλλος κόσμος, που βρίσκεται στα σπλάχνα του δικού μας, και πως δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη στον κίνδυνο. Αν το κάνεις, τον διπλασιάζεις, ενώ αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις στο μισό. Όπως ακριβώς θα έκανε κι ο πατέρας ένας φασματικού παιδιού για να το καλοπιάσει.

Θα ήταν αφόρητος ένας κόσμος χωρίς μυστήριο. Μέσα στις ιστορίες του Βαγγέλη Γεωργάκη, ο κόσμος είναι ένα αίνιγμα με περιτύλιγμα μυστηρίου, μια εσχατολογική υπερβολή ή καλύτερα μια χειμαρρώδης αλήθεια που έχει χάσει την ψυχραιμία της, μονοπάτι που στενεύει τις πιθανότητες και μπορεί να γίνει θανάσιμη ενέδρα ενίοτε, βράχος από τον οποίον οφείλεις να πηδήσεις όμως, και κατεβαίνοντας προς τα κάτω, να βγάλεις φτερά.

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ COVER FOR PRINT

Σκοτεινές Αναλαμπές του Βαγγέλη Γεωργάκη: 13 ιστορίες αστικού τρόμου

Ο Βαγγέλης Γεωργάκης δύο χρόνια μετά τον «Αγαπημένο ήρωα των παιδιών», το μυθιστόρημα που γέννησε η ελληνική κρίση, επανέρχεται πιο σκοτεινός από ποτέ με τη συλλογή διηγημάτων «Σκοτεινές Αναλαμπές».

Η σκοτεινή λογοτεχνία συμβολίζει τη δεκάτη τρίτη ώρα, την ώρα που είναι πέρα από τον χρόνο, τον κόσμο που είναι πέρα από την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και ο κατάλληλος αριθμός ιστοριών στην περίπτωση αυτή είναι δεκατρείς.

Πρόκειται για δεκατρείς ιστορίες που ξεκινούν μέσα σ’ ένα άκρως ρεαλιστικό περιβάλλον για να εξελιχθούν απρόσμενα σε κάτι εντελώς απόκοσμο και εξωπραγματικό.

Δεκατρείς ιστορίες στις οποίες ο ωμός ρεαλισμός, η ανθρώπινη συντριβή και το γοητευτικό παράδοξο ενοποιούνται σε μια νέα πραγματικότητα.

Δεκατρείς σκοτεινές αναλαμπές στα ενδόμυχα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σειρά: Λογοτεχνία του Φανταστικού / Αστικός τρόμος

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Oasis.