βιβλιοπαρουσίαση Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου

Το 2021 η φιλόλογος Κωνσταντίνα Λιανού – Νεραντζή πρωτοεμφανίζεται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία με μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, σπούδασε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρέτησε ως φιλόλογος σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με την αυτοέκδοση των διηγημάτων εκφράζει κυρίως την αγάπη της για τη γενέθλια γη, τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής, τις εμπειρίες από την εκπαιδευτική διαδρομή, την πίστη της στο θεσμό της οικογένειας, τον προβληματισμό της για όσα άδικα συμβαίνουν γύρω μας!


Με ένα λιτό εξώφυλλο και εύληπτο, σωστό νεοελληνικό λόγο, με περιγραφές τόπων, ψυχογραφία ανθρώπινων χαρακτήρων, αφηγήσεις ζωντανές και παραστατικούς διαλόγους μάς μεταφέρει στο δικό της βιωματικό κόσμο, που διακατέχεται από ένα βαθύ κώδικα αξιών. Γράφει όσα έζησε και όσα άκουσε, όσα ήθελε να ζήσει και αυτά που πιστεύει πως θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Μας ταξιδεύει και μας χαρίζει ένα ευχάριστο αναγνωστικό ταξίδι, περνώντας με κάθε διήγημα το μήνυμα που αρμόζει. Οι τίτλοι των διηγημάτων είναι: Μυστήρια και Μυστικά, “Στο επόμενο ταξίδι”, Τζάμπα μάγκας, Μεγαλείο ψυχής, Χριστούγεννα στο Νοσοκομείο, Η παρέα, Απορία, Η θεία, “Αυτά είναι μπούρδες”, Το “ευχαριστώ”, Επιστροφή, Άνθρωποι Μύγες και Άνθρωποι Μέλισσες.


Ο τίτλος του βιβλίου ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ είναι από το ομότιτλο διήγημα, όπου ο παπα – Γιάννης, ο ιερέας του χωριού, εκτελεί με ευλάβεια όλα τα ιερά μυστήρια, αλλά έχει και πολλά μυστικά, που τα κρατάει ως το τέλος της ζωής του. Ήρωες των διηγημάτων είναι η Μαρία, η Βασιλική, η Δέσπω, ο Αλέκος, η Αρετή, ο Σταύρος, η Ελένη, η Ουρανία, ο Θανάσης, ο μικρός Γιωργάκης, η Αθηνά, η θεία Μαρία, η Ερμιόνη, η Βάσω και πολλοί άλλοι, ο καθένας με το δικό του ρόλο και την ιδιαίτερη ιστορία του. Διαβάζουμε για τη ζωή της μικρής κοινωνίας του χωριού, την οικογένεια που άλλοτε είναι αγαπημένη και άλλες φορές ο θεσμός διαταράσσεται, το ρόλο του ιερέα και του δάσκαλου, τη θέση της γυναίκας και τη φιλία μεταξύ γυναικών, τις ιδιαίτερες συμπεριφορές κάποιων απλών ανθρώπων, τις αντιδράσεις των χωριανών σε διάφορα γεγονότα, για τον αγώνα επιβίωσης σε σοβαρά προβλήματα υγείας, για τις χαρές και τις λύπες, για τα έθιμα και τον αγώνα διατήρησής τους, για την αγάπη στα ζώα και τη φύση, για το συνεδριακό τουρισμό και την προσπάθεια κάποιων να προβάλλουν τον τόπο τους και την Ιστορία του.


Ένα βιβλίο που μου θύμισε πολλά από το παρελθόν και που νομίζω πως δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον μας. Συγχαρητήρια για το “πρώτο σκαλί” (όπως λέει ο Κ. Καβάφης), περιμένουμε τη συνέχεια της λογοτεχνικής διαδρομής της Κωνσταντίνας Λιανού. Ζούμε το παρόν, σχεδιάζουμε το μέλλον (όσο μας επιτρέπεται) και κρατάμε άσβεστη τη μνήμη του παρελθόντος, γιατί όπως αναφέρεται στη σελίδα 17 “το ψάχνει η μνήμη μου, η μόνη υφάντρα που ύφανε τα μυστικά…