Η υπομονή του ελεύθερου σκοπευτή

Συγγραφέας: Αρτούρο Πέρεθ -Ρεβέρτε
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

«Η Μοίρα είναι κυνηγός υποµονετικός. Κάποιες συµπτώσεις είναι προδιαγεγραµµένες, σαν ελεύθεροι σκοπευτές που, καθισµένοι ανακούρκουδα µε το µάτι στο σκόπευτρο και το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιµένουν την κατάλληλη στιγµή. Κι εκείνη ήταν, αναµφίβολα, η στιγµή. Μια από τις τόσες ψεύτικες ευκαιρίες που σχεδιάζει αυτή η πανούργα, ειρωνική, παθιασµένη µε τις πιρουέτες Μοίρα. Ή κάτι τέτοιο. Ένα είδος ιδιότροπου και άσπλαχνου θεού, περισσότερο χωρατατζή παρά οτιδήποτε άλλο».
Ένας τροµοκράτης της τέχνης. Έτσι αποκαλούν τον Σνάιπερ στον µικρόκοσµο του γκράφιτι, επειδή είναι διάσηµος για την επιµονή του να µην παίζει το παιχνίδι της «εξηµερωµένης» τέχνης του δρόµου. Η ανάθεση ενός έργου για τη δουλειά του φέρνει την ιστορικό τέχνης Αλεχάντρα πίσω από τα ίχνη του. Κανείς δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπό του ούτε γνωρίζει πού βρίσκεται. Η αναζήτηση θα οδηγήσει την Αλεχάντρα από τη Μαδρίτη στη Λισσαβόνα και αποκεί στη Βερόνα και στη Νάπολη, στην προσπάθειά της να αποκρυπτογραφήσει τον στόχο που σηµαδεύει το θανατηφόρο στόχαστρο του μοναχικού κυνηγού.
Η υποµονή του ελεύθερου σκοπευτή είναι ένα σπουδαίο µυθιστόρηµα της εποχής µας, ένα σαγηνευτικό θρίλερ, µια αριστοτεχνική διανοητική µονοµαχία, ένα παιχνίδι υποµονής για δύο, τον διώκτη και το θήραµα. Γιατί ο χρόνος δεν είναι το πιο σηµαντικό πράγµα όταν υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασµοί…

10135

Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Καρθαγένη το 1951. Έως σήµερα έχει συνδυάσει µε ξεχωριστό τρόπο τη µάχιµη δηµοσιογραφία µε τη λογοτεχνία. Ως απεσταλµένος του γραπτού τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έζησε από κοντά για 21 χρόνια (1973-1994) τις µεγαλύτερες διεθνείς συρράξεις. Τα µυθιστορήµατά του γνωρίζουν παγκόσµια επιτυχία και αρκετά
έχουν μεταφερθεί στον κινηµατογράφο. Τα έργα του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη και έως σήµερα έχουν εκδοθεί τα εξής: O δάσκαλος της ξιφασκίας, O πίνακας της Φλάνδρας, H λέσχη «Δουµάς» ή Η σκιά του Ρισελιέ, To αίνιγµα της Σεβίλλης, O ναυτικός χάρτης, Η βασίλισσα του Νότου, Ο λοχαγός Αλατρίστε, Η καθαρότητα του αίµατος, O ήλιος της Μπρέντα, O ζωγράφος των µαχών, Το χρυσάφι του βασιλιά, το κίτρινο γιλέκο, Κουρσάροι της Ανατολής, Το τανγκό της Παλιάς Φρουράς. Από το 2003 είναι µέλος της Ισπανικής Ακαδηµίας Γραµµάτων (Real Academia Espanola).

Ο Ρεβέρτε αποδεικνύει άλλη µια φορά πόσο καλά κατέχει την τέχνη της πλοκής και των ανατροπών µε πολλαπλά πρόσηµα. Άρτιο θρίλερ και ταυτόχρονα εξαιρετική καταγραφή του κόσµου της τέχνης του δρόµου, των κανόνων και των παρεκτροπών της… Le Monde des livres

————————————–
Βυζαντίου γεύσεις
Η κουζίνα της αυτοκρατορίας

Συγγραφέας: Andrew Dalby
Μετάφραση: Δέσποινα Λαμπαδά

Για αιώνες ολόκληρους ο γαστριµαργικός πλούτος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν ξακουστός σε Ανατολή και Δύση, πολύ λίγες πληροφορίες όµως φαίνεται να σώθηκαν ως τις µέρες µας. Στο βιβλίο αυτό ο καταξιωµένος ιστορικός και ειδήµων της ιστορίας της διατροφής Andrew Dalby µάς παρουσιάζει για πρώτη φορά µε εξαιρετικά λεπτοµερή και απολαυστικό τρόπο την κουζίνα της Ανατολικής Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας, από τα αγαπηµένα πιάτα των αυτοκρατόρων και των αξιωµατούχων µέχρι το φαγητό των απλών ανθρώπων.

Παντρεύοντας τα µπαχαρικά των Ρωµαίων µε τις γεύσεις της θάλασσας και το λιτό φαγητό του ελληνικού κόσµου, η κουζίνα των Βυζαντινών ήταν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και αποτελεί σε πολύ µεγάλο βαθµό τη µήτρα της σηµερινής ελληνικής όσο και της τουρκικής κουζίνας. Ζωντανεύοντας, στην κυριολεξία, µε ακρίβεια και γλαφυρότητα αυτή τη χαµένη κουζίνα, ο Dalby µάς προσφέρει και µια περιδιάβαση στους τόπους και τα αρώµατα της Κωνσταντινούπολης, στις αγορές της, µας αφηγείται ιστορίες περιηγητών και συνθέτει µια πλήρη εικόνα των γαστρονοµικών συνηθειών της αυτοκρατορίας και της σχέσης τους µε την υγεία, τις εποχές, τον έρωτα και την ιατρική.

08419

Ο Andrew Dalby είναι κλασικός φιλόλογος, ιστορικός, γλωσσολόγος και µεταφραστής. Τα πιο γνωστά έργα του αφορούν την ιστορία της διατροφής, κυρίως κατά την ελληνική και ρωµαϊκή αρχαιότητα. Το πρώτο του βιβλίο, Siren Feasts (Σειρήνια δείπνα, µτφρ. Έ. Πατρικίου, Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2001) απέσπασε το 1997 το Runciman Award. Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του (σε συνεργασία µε τη Sally Grainger) Η µαγειρική της αρχαιότητας (µτφρ. Ν. Ζωγράφου, Εκδόσεις Παπαδήµα, 2001).

«Ένα γοητευτικό βιβλίο […] προσεγγίζει τον πολιτισµό και τους ανθρώπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας µε πρωτότυπο τρόπο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των βυζαντινολόγων, όσο και των απλών αναγνωστών». The Bryn Mawr Classical Review

«Ένα συναρπαστικό βιβλίο, µε τις εξαίσιες περιγραφές του κέντρου µιας αυτοκρατορίας. Καθώς φιλοτεχνεί την εικόνα των Βυζαντινών που απολαµβάνουν το καρυκευµένο κρασί και τα λαχταριστά επιδόρπιά τους, ο Dalby κάνει πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις». Charles Perry, Cornucopia