Ένας χρόνος και μια μέρα του Πασκάλ Μπρυκνέρ. Στο νέο του μυθιστόρημα ο εμβληματικός Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στη δυστοπία και τη σάτιρα, απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα, παρασύροντάς μας την ίδια στιγμή σε μια περιπέτεια όλο ανατροπές.

Οι κληρονόμοι της γης του Ιλδεφόνσο Φαλκόνες. Δέκα χρόνια μετά την Παναγιά της Θάλασσας, ο Ισπανός συγγραφέας επιστρέφει στον κόσμο που τόσο καλά γνωρίζει, τη μεσαιωνική Βαρκελώνη και αναδημιουργεί με ακρίβεια τη φεουδαρχική κοινωνία μιας ταραχώδους εποχής, αιχμάλωτη της διεφθαρμένης τάξης των ευγενών, εξιστορώντας τον αγώνα ενός ανθρώπου να τα βγάλει πέρα χωρίς να θυσιάσει την αξιοπρέπειά του.

Ρίζες και θεμέλια της Μαρία Ευθυμίου σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά. Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του.

Άντρες χωρίς άντρες του Νίκου Δαββέτα. Η µεταπολεµική Ελλάδα όπως την έζησαν ένας αφανής παρακρατικός και ο µονάκριβος γιος του που, δραπετεύοντας από την προβληµατική του οικογένεια, ζει τώρα και εργάζεται στο Παρίσι. Δυο γενιές αντρών, µετέωρες µεταξύ των µεγάλων γεγονότων και των οικείων κακών, στην πιο κρίσιµη αναµέτρηση της ζωής τους.

Ο κλήρος του αίματος της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη. Ένα µυθιστόρηµα πολυφωνικό, μία απόπειρα συγκερασµού µεταµυθοπλασίας και ντοκουµέντου, έπους και αρχαίου δράµατος, λαϊκής παράδοσης και ιστορικών γεγονότων, µε φόντο τον ελληνικό Εµφύλιο.

Ένας χρόνος και μια μέρα

Συγγραφέας: Πασκάλ Μπρυκνέρ
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος

Η Ιεζάβελ, νεαρή καθηγήτρια μαθηματικών, ταξιδεύει από την ορεινή γενέτειρά της στην Οτ-Σαβουά για το Μόντρεαλ. Ο πατέρας της, πρώην πάστορας και ερασιτέχνης ωρολογοποιός, λίγο πριν πεθάνει, την είχε βάλει να του υποσχεθεί πως θα παραδώσει το ρολόι το οποίο κατασκεύασε σ’ έναν φίλο του στο Κεμπέκ. Πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι, του οποίου η ιδιαιτερότητα είναι πως, αντί να μετρά τον χρόνο, τον καταστρέφει.
Το αεροπλάνο πέφτει σε επικίνδυνη κακοκαιρία και αναγκάζεται να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο, στα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι νύχτα, η χιονόπτωση είναι σφοδρή. Η Ιεζάβελ καταφεύγει στο Plazza, ένα παλιό ξενοδοχείο τεραστίων διαστάσεων. Και το επόμενο πρωί, αρχίζει ο εφιάλτης. Της λένε πως η παραμονή της δε διήρκεσε μία ημέρα αλλά έναν ολόκληρο χρόνο, στη διάρκεια του οποίου εκείνη κοιμόταν! Το ποσό που τους οφείλει είναι υπέρογκο. Προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της, την υποχρεώνουν να μείνει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως εργαζόμενη στο ξενοδοχείο. Ένας κόσμος, τρομακτικός και φαιδρός ταυτόχρονα, παράξενα ανησυχητικός, ξεδιπλώνεται μπροστά της…

Ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στη δυστοπία και τη σάτιρα, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα, παρασύροντάς μας την ίδια στιγμή σε μια περιπέτεια όλο ανατροπές.

Ο ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1948. To όνοµά του συνδέθηκε µε τους Νέους Φιλοσόφους, ενώ έγινε παγκόσµια γνωστός µε τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), που πρωτοεκδόθηκαν το 1981 και έγιναν ταινία από τον Ρ. Πολάνσκι το 1992. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο γάµος από έρωτα έχει αποτύχει; (2012), Το παράδοξο του έρωτα (2013) και το αυτοβιογραφικό του µυθιστόρηµα Ένας καλός γιος (2015).

ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8628-8 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 250 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Οι κληρονόμοι της γης

Συγγραφέας: Ιλδεφόνσο Φαλκόνες
Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα

Βαρκελώνη, 1387. Οι καμπάνες της εκκλησίας της Σάντα Μαρία δε λα Μαρ χτυπούν για όλους τους κατοίκους της συνοικίας Ριμπέρα, αλλά κάποιος τις ακούει με ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ούγο Λιορ, γιος ναυτικού που έχει πεθάνει, στα δώδεκά του δουλεύει στα ναυπηγεία χάρη στη γενναιοδωρία ενός από τους πλέον σεβαστούς προκρίτους της πόλης, του Αρνάου Εστανιόλ. Ωστόσο το νεανικό του όνειρο να γίνει ναυπηγός ανατρέπεται από τη σκληρή κι ανελέητη πραγματικότητα, όταν η οικογένεια των Πουτζ, που μισούν τον Εστανιόλ, εκμεταλλεύονται την προνομιακή τους θέση κοντά στον νέο βασιλιά για να πάρουν την εκδίκηση που χρόνια επιζητούσαν.

Δέκα χρόνια μετά την Παναγιά της Θάλασσας, ο Ιλδεφόνσο Φαλκόνες επιστρέφει στον κόσμο που τόσο καλά γνωρίζει, τη μεσαιωνική Βαρκελώνη. Αναδημιουργεί με ακρίβεια τη φεουδαρχική κοινωνία μιας ταραχώδους εποχής, αιχμάλωτη της διεφθαρμένης τάξης των ευγενών, εξιστορώντας τον αγώνα ενός ανθρώπου να τα βγάλει πέρα χωρίς να θυσιάσει την αξιοπρέπειά του.

Ο Ιλδεφόνσο Φαλκόνες γεννήθηκε το 1959 στη Βαρκελώνη, όπου και εργάζεται ως δικηγόρος. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η Παναγιά της Θάλασσας (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αγαπήθηκε από τους αναγνώστες και τους κριτικούς, και μεταφράστηκε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Επίσης, τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Euskadi de Plata 2006 για το καλύτερο μυθιστόρημα στην ισπανική γλώσσα, το Qué Leer για το καλύτερο βιβλίο του 2006 στα ισπανικά, το βραβείο Fundaciόn José Manuel Lara για το πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα του 2006, το ιταλικό βραβείο Giovanni Boccaccio 2007 για τον καλύτερο ξένο συγγραφέα, το διεθνές βραβείο Città dello Stretto 2008 και το Fulbert de Chartres 2009. To 2018 έγινε τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται από το Netflix, το οποίο σε συνεργασία με την Atresmedia προετοιμάζει και τη μεταφορά των Κληρονόμων της γης. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το δεύτερο μυθιστόρημά του, Το χέρι της Φάτιμα (2013).

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8438-3 ΣΧΗΜΑ: 16Χ23 ΣΕΛΙΔΕΣ: 888 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 27,00 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Ρίζες και θεμέλια

Συγγραφέας: Μαρία Ευθυμίου σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά

Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο χριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς τη σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.
Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του. Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή. «Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

Η ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955. Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1981. Από το 2007 διδάσκει δωρεάν, σε όλη την Ελλάδα, κύκλους παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν καλύψει περί τις 3.500 ώρες διδασκαλίας και τα έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί περί τα 70 άρθρα και συμβολές της σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το έτος 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού.

Ο ΜΑΚΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, ΒΗΜΑ fm και τώρα στον Athens Voice Radio) και από το 2019 παρουσιάζει την εκπομπή «Άξιον Διαλόγου» στο Action 24. Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες (για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜΑgazino, την Athens Voice και το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ), μεταξύ αυτών: Stephen Hawking, Dario Fo, Noam Chomsky, Eric Hobsbawm, Yuval Noah Harari, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Irvin Yalom, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, John Cleese, Eduardo Galeano, Patti Smith, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov. Συνεργάστηκε στη συγγραφή των βιβλίων: Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο, με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία, με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, Από το Ντεσεβό στο Drone, με την Άννα Διαμαντοπούλου, Όλα σε μία ζωή, με τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή.

ΣΕΙΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ISBN: 978-960-16-9065-0 ΣΧΗΜΑ: 21×14 ΣΕΛΙΔΕΣ: 264 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Άντρες χωρίς άντρες

Συγγραφέας: Νίκος Δαββέτας

Η µεταπολεµική Ελλάδα όπως την έζησαν ένας αφανής παρακρατικός και ο µονάκριβος γιος του που, δραπετεύοντας από την προβληµατική του οικογένεια, ζει τώρα και εργάζεται στο Παρίσι. Δυο γενιές αντρών, µετέωρες µεταξύ των µεγάλων γεγονότων και των οικείων κακών, στην πιο κρίσιµη αναµέτρηση της ζωής τους. Μια απρόβλεπτη διαδροµή, από τα δύσκολα µετεµφυλιακά χρόνια και τη δικτατορία του ’67 ως την κοσµογονία της µεταπολίτευσης και την οικονοµική κρίση του 2010. Πατέρες και γιοι, αγόρια που δεν ενηλικιώθηκαν, ενήλικες που δεν ωρίµασαν, αµφιταλαντευόµενοι διαρκώς µεταξύ του καλού και του κακού, του ορθού και του λάθους. Άλλοτε ασταθείς και φοβισµένοι, άλλοτε αποφασισµένοι και ριψοκίνδυνοι. Μια αντιπαράθεση γενεών αλλά και µια αντιπαράθεση µύθου και ιστορίας.

Μια αναφορά, κι εκείνη αβέβαιη, σε αποχαρακτηρισµένο έγγραφο της Ασφάλειας από την περίοδο της δικτατορίας, «…στις παρακολουθήσεις φοιτητών συµµετείχε και ο Χ. Λ., έµµισθος συνεργάτης της υπηρεσίας που αποτάχθηκε λόγω οµοφυλοφιλίας…», µου κίνησε το ενδιαφέρον. Ποιος ήταν ο Χ.Λ.; Πού µεγάλωσε; Είχε οικογένεια; Ποια ήταν τα κίνητρά του; Τι απέγινε µετά την απόταξή του; Ερευνώντας σε διάφορα αρχεία δεν βρήκα και πολλά πράγµατα, έτσι θέλησα να γράψω τη ζωή του, µέσα από πρόσωπα και προσωπεία που εγώ φαντάστηκα, να συµπληρώσω τα κενά της ισχνής βιογραφίας του µε τη βοήθεια της µυθοπλασίας, να εξερευνήσω την ανθρώπινη εµπειρία πέρα από τα στερεότυπα, να δοκιµάσω και τις αντοχές των πολλαπλών αφηγήσεων µέσα σε ένα µυθοπλαστικό σύµπαν.
Ν. Δ.

Ο Νίκος Δαββέτας (Αθήνα 1960), συγγραφέας και κριτικός, εµφανίστηκε στα γράµµατα το 1981 από τις σελίδες του περιοδικού Διαγώνιος του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Έχει µέχρι σήµερα εκδώσει δεκατέσσερα βιβλία (επτά ποιητικά, επτά πεζογραφικά). Τέσσερα µυθιστορήµατά του –Το θήραµα, Λευκή πετσέτα στο ρινγκ, Η Εβραία νύφη, Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη– συµπεριλήφθηκαν στις βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων, ενώ η Εβραία νύφη τιµήθηκε το 2010 µε το βραβείο µυθιστορήµατος της Ακαδηµίας Αθηνών και επανακυκλοφόρησε σε νέα αναθεωρηµένη έκδοση το 2019 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Έργα του έχουν µεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1985 ως το 2013 εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παράλληλα ασχολήθηκε συστηµατικά µε τη βιβλιοκριτική δηµοσιεύοντας κριτικά του κείµενα σε περιοδικά και εφηµερίδες (Το Τέταρτο, Η Λέξη, Νέα Εστία, Εντευκτήριο, Το Βήµα, Η Καθηµερινή κ.ά.)

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8993-7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 240 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,70€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Ο κλήρος του αίματος

Συγγραφέας: Σωτηρία Μαραγκοζάκη

Έξι πρόσωπα, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες, ισορροπούν στη µεθοριακή γραµµή µεταξύ µύθου και πραγµατικότητας, τόπου και ουτοπίας, ελευθερίας και αναγκαιότητας, ζωής και θανάτου, απολλώνιου και διονυσιακού. Μες στη δίνη του εµφυλίου πολέµου, οι ήρωες ζουν το υπαρξιακό τους δράµα, σφοδρές συγκρούσεις µε τους άλλους και µε τον ίδιο τους τον εαυτό. Ό,τι κι αν επιλέξουν, είτε την ωµότητα της αλήθειας είτε την παραµυθία του ψεύδους, συνδιαµορφώνουν την ιστορία χωρίς αποσιωπήσεις.
Ο Κλήρος του αίµατος είναι ένα µυθιστόρηµα πολυφωνικό, µε κυρίαρχες τις αντιθέσεις των διληµµάτων και ερωτήµατα για τη δύναµη και την επιβολή, για τη συγχώρεση, τη µνήµη και τη λήθη. Μία απόπειρα συγκερασµού µεταµυθοπλασίας και ντοκουµέντου, έπους και αρχαίου δράµατος, λαϊκής παράδοσης και ιστορικών γεγονότων, µε φόντο τον ελληνικό Εµφύλιο, αν και υπερβαίνει το συγκεκριµένο πλαίσιο και συνοµιλεί µε το µέλλον. Εν τέλει το αίµα που έγινε νερό γίνεται και µελάνι.

Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη γεννήθηκε το 1964 στα Λουτρά της Αλεξανδρούπολης. Σπούδασε οικονοµικά στην ανώτερη εκπαίδευση. Εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ Ορεστιάδας, ΕΡΑ Κοµοτηνής κ.ά.), στην ηµερήσια εφηµερίδα της Θράκης Η Γνώµη, σε περιοδικά, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στους Δήµους Τραϊανούπολης και Αλεξανδρούπολης. Είναι µέλος της Ένωσης Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Έχει τιµηθεί για την ανάδειξη θεµάτων πολιτισµού και φιλαναγνωσίας (από το ΕΚΕΒΙ, τη Νοµαρχία Έβρου, τον Δήµο Αλεξανδρούπολης,
τον Νοµαρχιακό Σύλλογο Ατόµων µε Αναπηρία Έβρου, τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης). Το πρώτο της µυθιστόρηµα, Ο Ύπατος της Σµύρνης (2012), τιµήθηκε µε εύφηµη µνεία από το λογοτεχνικό περιοδικό Αναγνώστης. Διηγήµατά της, που δηµοσιεύτηκαν σε περιοδικά λόγου και κυκλοφόρησαν σε οµαδικές συλλογές, έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισµούς. Ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι παντρεµένη µε τον Αλέξανδρο Χατζηλιάδη και έχει µία κόρη, τη Χριστίνα Μπαχαράκη.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8631-8 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 512 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020