Απόγευμα, έξω παγερός αέρας και πολύ κρύο, οπότε τι καλύτερο από το να είσαι δίπλα στο αναμμένο τζάκι, να ακούς τα ξύλα που τριζοβολούν, τις φλόγες να αναπηδούν, και να αφήνεσαι στη μαγεία της ανάγνωσης; Όχι όμως ενός οποιουδήποτε βιβλίου, μα μιας ιστορίας μυστηρίου που από τον εύστοχο τίτλο και μόνο αντιλαμβάνεσαι ότι θα σε γεμίσει αμφιβολίες, γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, το μέρος που πρόκειται να μεταφερθείς νοερά, αλλά και τους ιδιαίτερους χαρακτήρες του.


Αυτό ακριβώς είναι το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Γιαντά, μια ιστορία που θυμίζει θρίλερ, μια αγωνιώδης προσπάθεια να κατανοήσεις τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις, να ψυχολογήσεις τους φαινομενικά ήσυχους ανθρώπους του χωριού Νικλίτσι στη βόρεια Λέσβο. Και μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ο αγαπημένος συγγραφέας καταπιάνεται με τη συγκεκριμένη θεματολογία, όμως μια χαρά τα καταφέρνει να κρατήσει σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα.
Η υπόθεση του βιβλίου θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σε οποιοδήποτε απομακρυσμένο χωριό, καθώς σε τέτοια μέρη οι ρυθμοί της ζωής δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις μεγάλες πολύβουες πόλεις. Εκεί ο χρόνος περνάει διαφορετικά, χωρίς το άγχος της μετακίνησης, χωρίς επίσης την πολυτέλεια της ιδιωτικότητας του καθενός, καθώς ό,τι συμβαίνει σε μια μικρή κοινωνία, γίνεται αυτόματα κουτσομπολιό, μπαίνει σε κάθε σπίτι και ανάλογα βγαίνουν και τα θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα για τα πρόσωπα που αφορά το κάθε συμβάν.


Η ηρωίδα της ιστορίας είναι μια νέα, σύγχρονη γυναίκα, αναζητά να ξεφύγει από τους δαίμονές της, από το παρελθόν που την κυνηγά και αποδέχεται το διορισμό της ως ψυχολόγος στο απομακρυσμένο χωριό. Μια σχέση που έληξε άδοξα, η ταλαιπωρία της πρωτεύουσας σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις, τις ατέλειωτες ώρες μποτιλιαρίσματος και τη ζωή που περνάει δίχως νόημα, την πείθουν ότι αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητά της θα φέρει και την ευτυχία στην διαλυμένη της ζωή.
Τα πρόσωπα του χωριού έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, αντανακλούν το σύνολο της κλειστής κοινωνίας, αλλά ο καθένας κρύβει τα δικά του μυστικά και σε συνδυασμό με τον ερχομό μιας άγνωστης γυναίκας, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τις προσωπικές φιλοδοξίες τους που μπορεί να γκρεμιστούν, τουλάχιστον να απειληθούν. Ένα μυστήριο πέπλο καλύπτει το ούτως ή άλλως περίεργο αυτό μέρος, με την ομίχλη να αιωρείται στα ψηλά βράχια και μια αόρατη παρουσία να παίζει τον δικό της ρόλο στην υπόθεση. Υπάρχουν άραγε φαντάσματα σε αυτό το μέρος; Μήπως η φαντασία οργιάζει και στήνει σκηνές που βοηθούν στο να μην τρελαθεί κάποιος από τις υποψίες; Και γιατί ο δάσκαλος του χωριού έχει γίνει το μήλον της Έριδος ανάμεσα σε γυναίκες που δεν έχουν καμία ελπίδα να κατακτήσουν τα απωθημένα όνειρά τους που επιμελώς κρύβουν;


Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων σε συνδυασμό με την άριστη απεικόνιση του μικρού χωριού, των υπέροχων διαδρομών προς εξερεύνηση που δίνονται με ακρίβεια από το συγγραφέα, καθώς γνωρίζει το νησί του τόσο καλά, αλλά και το πέπλο μυστηρίου που καταφέρνει να κρατήσει μέχρι το τέλος, καθιστούν τις «Αμφιβολίες» ένα ευχάριστο, γεμάτο ανατροπές ανάγνωσμα που θα σας ανταμείψει για τις ώρες που θα του αφιερώσετε. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι άκρως επίκαιρα και αφορούν την αποξένωση των σημερινών ανθρώπων, τη σεξουαλική κακοποίηση, τη φιλία, τη ζήλεια και πολλά -δυστυχώς- από αυτά, γίνονται ειδήσεις και αναρωτιόμαστε, μα είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα; Άραγε, η λύτρωση έρχεται με την αποκατάσταση της αλήθειας ή θα υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες ως προς το τι πραγματικά συνέβη; Αξίζει να το ανακαλύψετε!

Το νέο βιβλίο «Αμφιβολίες» του Γιώργου Γιαντά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Πρόκειται για ένα δραματικό μυθιστόρημα μυστηρίου που εκτυλίσσεται σε ένα ορεινό χωριό της βόρειας Λέσβου. Είναι πρώτη φορά που ο συγγραφέας καταπιάνεται με τη συγκεκριμένη θεματολογία, ενώ προσφάτως επανακυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημα του «Ως την τελευταία πνοή» από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο».

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η ψυχολόγος Έλλη Δημητριάδη ξεκινά μια νέα ζωή στο ορεινό και ήσυχο Νικλίτσι της Λέσβου. Μαζί της μεταφέρει την απογοήτευση για το άδοξο τέλος της σχέσης της, αλλά και τους διαρκείς δισταγμούς για τους ανθρώπους που γνωρίζει. Τα βιώματα και οι εσωτερικές της φωνές δημιουργούν επιφυλάξεις για όποιον συναντά. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό δάσκαλο του χωριού δοκιμάζεται από τους εσωτερικούς της προβληματισμούς. Δοκιμάζεται όμως και από την παρουσία μίας ντόπιας, άγνωστης ύπαρξης, που μοιάζει να παρακολουθεί τις κινήσεις της ψυχολόγου.
Οι υποψίες της Έλλης περιπλέκονται περισσότερο όταν μαθαίνει πως η προηγούμενη γυναίκα του δασκάλου έχασε αιφνίδια τη ζωή της. Όσο η έλξη της για τον άντρα αυτόν μεγαλώνει, τόσο αισθάνεται πως η άγνωστη γυναίκα είναι εκεί και την ακολουθεί.
Υπάρχουν όμως φαντάσματα ή μονάχα η ίδια η φαντασία της ψυχολόγου;
Το φιλήσυχο χωριό του νησιού ξεδιπλώνεται ως τόπος καλά φυλαγμένων μυστικών και η Έλλη δε διακατέχεται πλέον μόνο από επιφυλάξεις, αλλά και από αμφιβολίες, αμφιβολίες για τον καθένα.