«Η Μελίνα και το μέλι»
Βασιλική Τσουρή

Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη

Το δεύτερο βιβλίο στην κατηγορία παιδική λογοτεχνία της Βασιλικής Τσουρή και το 6ο της συνολικά κυκλοφόρησε σε μία πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση 56 σελίδων από την Ελληνοεκδοτική.
«Η Μελίνα και το μέλι», ένα ξεχωριστό παραμύθι για παιδιά άνω των 4 ετών. Το έργο είναι χωρισμένο σε 2 μέρη με το πρώτο να περιλαμβάνει την ιστορία της μικρής Μελίνας . Μέσα από ένα όνειρο, έχουμε την γνωριμία της με την Αθηνά την μελισσούλα και την ξενάγηση της στον κόσμο των μελισσών που τόσο φοβόταν αρχικά. Εκεί η Μελίνα γνωρίζει το έργο τους μέχρι την παραγωγή μελιού και τους ρόλους των μελισσών μέσα στην κοινωνία τους. Ο κηφήνας, η εργάτρια, η βασίλισσα.
Στο δεύτερο μέρος, μέσα σε 12 μόλις σελίδες, έχουμε μια μικρή “εγκυκλοπαίδεια”, όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τις μέλισσες, τα μελίσσια και την ζωή τους μέσα σε αυτά , το μέλι, το κερί.
Το κείμενο συνοδεύουν εξαιρετικές εικόνες που δημιούργησε η Μαριάννα Φραγκούλη.
Ένα βιβλίο που πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά στην βιβλιοθήκη τους.

«Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Μόνο οι μέλισσες το ξέρουν! Και σίγουρα το μαθαίνει η Μελίνα που δεν τις συμπαθεί και τόσο… Με τα μάτια της γνωρίζουμε τον μελισσόκοσμο, τι προσφέρει η μέλισσα στη Γη, πώς γίνεται το μέλι μέσα στην κυψέλη… μα και τι αλλάζει στη ζωή, όταν η καρδιά μας θέλει!
ΥΓ. Για όλα αυτά, παιδιά, ευχαριστούμε τη σοφή μελισσούλα Αθηνά…
Στο Παράρτημα του βιβλίου οι μικροί μας φίλοι μπορούν να διαβάσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μέλισσες, το μελίσσι και το μέλι!»

«Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ»
Αντώνης Ζαρίντας

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Ο Αντώνης Ζαρίντας γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Λάρνακα. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Διαπολιτισμικότητα καθώς και Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία.
Από την Ελληνοεκδοτική κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ» σε μεγάλη, πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση 40 σελίδων που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.
“… -Ξέρει κάποιος να μου πει, πως το΄μαθε τούτο το λαλίστατο κουτί;
-Το΄μαθε από την εφημερίδα.
Που το΄μαθε απ΄τον δημοσιογράφο.
Που το διάβασε στον υπολογιστή.
Που το΄γραψε μια κυρία.
Που της το΄πε ένας κύριος.
Που του το΄πε το παιδί του.
Που του το΄πε ένας παγωτατζής…”

Το έργο, πραγματεύεται το θέμα των ψεύτικων ειδήσεων, των Fake news, της παραπληροφόρησης.
“Χθες βράδυ ένας παγωτατζής έδωσε το τελευταίο παγωτό!
Σοκολάτα σε χωνάκι κι από πάνω ένα τραγανούτσικο μπισκοτάκι.
Αλήθεια σας το λέω, το σκέφτομαι και μου ’ρχεται να κλαίω!
Τίποτα πια δεν θα ’ναι απολαυστικό, ούτε βρίσκω λόγο να χαρώ…
Κάτσε να το πω, να το μάθει όλη η χώρα, τώρα που πήρα φόρα!

Και κάπως έτσι, αρχινάει μια αλυσίδα παραπληροφόρησης
που βυθίζει τη χώρα σε απόγνωση.
Τα παιδιά δεν είναι χαρούμενα.
Κι αν δεν είναι τα παιδιά, δεν είναι ούτε οι μεγάλοι.
Κι αν δεν είναι όλοι χαρούμενοι, δεν είναι ούτε η χώρα.
Κάτι πρέπει να γίνει, έφθασε η ώρα!”

Γραμμένο σχεδόν σε μορφή ρίμας, γεγονός που κάνει την ανάγνωσή του ευχάριστη και ευκολομνημόνευτη. Ένα βιβλίο με το οποίο οι μικροί αναγνώστες πραγματικά θα ενημερωθούν για το πως θα πρέπει να φιλτράρουν ό,τι ακούνε και συνάμα θα απολαύσουν.
Πρωτότυπη θεματογραφία που έλλειπε από την παιδική λογοτεχνία για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά προκειμένου να αξιολογούν και να φιλτράρουν ό,τι ακούνε και διαβάζουνε.
Σημαντική η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα που αρμονικά έδεσε με το κείμενο του Αντώνη Ζαρίντα.

Έξυπνα ηλεκτρονικά VS έξυπνα βιβλία
Μια παράξενη πολεμική ιστορία
Νικολέτα Καπίλλα

Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

«Λυγμοί και πολεμικές ιαχές ακούγονται στη βιβλιοθήκη τού σπιτιού. Τα βιβλία, παρατημένα και ξεχασμένα εδώ και καιρό, προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιστρέψουν στα χέρια των ανθρώπων, που είναι διαρκώς απασχολημένα με το κινητό, το τάμπλετ ή το τηλεκοντρόλ της σμαρτ τιβί.
Όταν η κυρία του σπιτιού ανακοινώνει ότι θα ανακαινίσει το καθιστικό και στη θέση της βιβλιοθήκης θα τοποθετήσει έναν πίνακα ζωγραφικής, τα βιβλία με τρόμο ακούνε ότι θα καταλήξουν στην ανακύκλωση. Έχουν λίγες μόνο ώρες να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να σωθούν!
Τι κόλπα θα σκαρφιστούν τα βιβλία;
Θα υπάρξει ειρηνικό τέλος σε αυτή την παράξενη «πολεμική» ιστορία;»

Μια πρωτότυπη ιστορία για τον κόσμο των βιβλίων και των έξυπνων συσκευών με εξαιρετική εικονογράφηση. Ξεχασμένα βιβλία σε μια μοναχική και θλιβερή βιβλιοθήκη, μιλούν αρχικά μεταξύ τους και σχεδιάζουν να κάνουν γενική συνέλευση με προτροπή της μεγάλης και σοφής εγκυκλοπαίδειας, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης τους. Τα βιβλία ζωντανεύουν, αποκτούν υπόσταση και μιλούν με τα… ονόματα τους, τους τίτλους τους. Το τι αποφάσισαν και ποιο το έξυπνο σχέδιο τους, θα ανακαλύψετε κι εσείς μαζί με τα παιδιά, γιατί είναι ένα βιβλίο για παιδιά από 6 ετών και άνω, χωρίς ηλικία.

Χωρισμένο σε 8 κεφάλαια το έργο, καλογραμμένο και με απλούς και έξυπνους διαλόγους. Μεταξύ των κεφαλαίων υπάρχουν μικρά ποιηματάκια, σαν να μιλά αφηγητής. Η αξία των βιβλίων, η φιλαναγνωσία, η υπέρμετρη χρήση των συσκευών, το «παν μέτρον άριστον», η διαφυγή με τα αναγνωστικά ταξίδια είναι λίγα από τα μηνύματα που περνούν στους μικρούς αναγνώστες. Ένα έξυπνο και αξιοδιάβαστο βιβλίο στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας.

«Μια μέρα με τον Μπετόβεν»
Μηνάς Βιντιάδης

Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου

Στην σειρά “Γνωρίζω τους μεγάλους μουσουργούς” της Ελληνοεκδοτικής, το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Μηνά Βιντιάδη σε προσεγμένη και μελετημένη εικονογράφηση Ράνιας Ηλιάδου, γραμμένο σε χρωματιστές σελίδες, για παιδιά από 7 ετών και άνω.
«…Τα βράδια, όταν έπεφτε στο κρεβάτι του, φανταζόταν πως άκουγε την περίφημη Ενάτη Συμφωνία και πως μιλούσε στον Μπετόβεν, πως τον ρωτούσε πράγματα που ήθελε να μάθει, ώσπου τον έπαιρνε ο ύπνος…
Αυτό γινόταν κάθε βράδυ, μέχρι που έφτασε η ημέρα των γενεθλίων του. Πήγε σχολείο, κέρασε τα παιδιά γλυκά, γύρισε σπίτι, άνοιξε τα δώρα του, διάβασε τα μαθήματά του, έπαιξε πιάνο, κι όταν αργά το βράδυ ξάπλωσε, έκλεισε σφιχτά τα μάτια και ζήτησε ένα μεγάλο δώρο:

  • Αχ και να παρουσιαζόταν μπροστά μου ο Μπετόβεν και να μου έπαιζε στο πιάνο την εισαγωγή από την αγαπημένη μου «Ενάτη»… Έλα απόψε, Μαέστρο, να σε γνωρίσω από κοντά!
    Κι ο Θεός της Μουσικής τον άκουσε!
    Όταν ξανάνοιξε τα μάτια είχε βρεθεί στοΩδείο, δίπλα στο πιάνο. Και ο Μπετόβεν είχε ξεπηδήσει μέσα από τις παρτιτούρες και παρουσιάστηκε μπροστά του! Ο Ορέστης τα έχασε…»

Ο Ορέστης αγαπά την μουσική , αγαπά τον Μπετόβεν. Εύχεται να τον γνώριζε. Η ευχή του πραγματοποιείται μέσα από ένα όνειρο και ο Μπετόβεν του αφηγείται την ζωή του. Το ξεκίνημα του, η απώλεια της ακοής του, η δημιουργία, οι συνθέσεις, οι συμφωνίες, η παραίτηση του και η εγκατάλειψη όλων πλην της μουσικής, η μουσική που δεν άκουσε ποτέ.
Ο Ορέστης ζει με τον Μπετόβεν όσο διαρκεί το όνειρο του και τον αποχαιρετά με την αγαπημένη του σονάτα του αποχαιρετισμού.

Η έμπνευση ως αρχή δημιουργίας, η φωνή και η ψυχή των μουσικών οργάνων, γνώση, το όνειρο, η τέχνη της μουσικής. Ένα πλούσιο και καλογραμμένο βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο και μεγαλύτερο μέρος, η ιστορία του μικρού Ορέστη. Ενώ το δεύτερο και επιμορφωτικό μέρος, περιλαμβάνει Λεξικό Μουσικών Όρων, Λεξικό Συνθετών, Λεξικό Λογοτεχνών καθώς και τις Εννέα Συμφωνίες του Μπετόβεν.
“Πόσο δυνατή ευχή έκανε ο μικρός Ορέστης για να παρουσιαστεί μπροστά του ο αγαπημένος του συνθέτης;
Αν μια μέρα ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ζωντάνευε μέσα από τα κορυφαία έργα του, τι θα μας έλεγε για την τέχνη του και τη ζωή του;
Ό,τι είπε στον Ορέστη!
Ποια ήταν η οικογένειά του. Ποιος καθόρισε τα πρώτα βήματά του στη Μουσική. Πώς αντιμετώπισε τα επώδυνα τραύματα από την απώλεια της ακοής του. Τι αγαπούσε πιο πολύ. Τι ήταν για τον κορυφαίο συνθέτη η Έμπνευση και πώς έγραψε τα κορυφαία έργα του.

Το βιβλίο Μια μέρα με τον Μπετόβεν ξετυλίγει το νήμα της ζωής και της πλούσιας δημιουργίας του κορυφαίου μουσουργού και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά και γονείς που αγαπούν τη Μουσική…”