Τα μήλα του διαβόλου, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, περιέχει ιστορικά πρόσωπα και αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, αλλά η ιστορία του βιβλίου είναι βασισμένη στη μυθοπλασία.


Ο βασικός ήρωας Γιωργάκης Σγουρέλης, ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Αντώνη Παπαϊωάννου, στο τέλος του κειμένου ακολουθεί ένα μικρό βιογραφικό του, είναι από το Μεσολόγγι και καλείται από τον ίδιο τον Ιωάννη Καποδίστρια, Κυβερνήτη της χώρας, να εξιχνιάσει ένα απρόσμενο γεγονός, που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια των ευυπόληπτων πολιτών της Αίγινας.
Θέλοντας ο Ιωάννης Καποδίστριας να λύσει το θέμα σίτισης των εξαθλιωμένων πολιτών του, αποφάσισε να τροφοδοτήσει τους αγρότες με σπόρους πατάτας και στην γιορτή που διοργάνωσε για να δοκιμάσουν την άγνωστη τροφή οι επιφανείς πολίτες της Αίγινας, ο Εμμανουήλ Μαρίνος, έχασε τη ζωή του έπειτα από τη γευστική δοκιμή ενός εξαίσιου πιάτου, όπου πολλοί απέδωσαν το θάνατό του σε δηλητηρίαση από την πατάτα.


Ο Γιωργάκης Σγουρέλης, στοιχειοθέτης, μάγειρας του μοιραίου πιάτου, αστυνόμος και πάνω από όλα τυχοδιώκτης μιας αλλοτινής εποχής, αναλαμβάνει να ρίξει άπλετο φως στη δολοφονία του Μαρίνου, έχοντας στα χέρια του μηδαμινά στοιχεία και πολλά κλειστά στόματα.
Στο βιβλίο θα γνωρίσουμε την Αίγινα, την προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας και θα έρθουμε αντιμέτωποι με πειρατές, αρχαιοκάπηλους και το φαινόμενο της εξαγωγής αρχαίων ευρημάτων, με τους μόρτηδες, την πανδημία της πανώλης, τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και τη χώρα που μόλις έχει αφήσει πίσω της την εποχή της Τουρκοκρατίας και προσπαθεί να ορθοποδήσει, όπως ο φοίνικας, μέσα από τις στάχτες της χτίζοντας μια νέα Ελλάδα στα χώματα που ακόμη οσφραίνεσαι το αίμα του πολέμου.
Κυρίαρχη θέση στις σελίδες του βιβλίου θα έχουν δύο γυναίκες που με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία θα μπλέξει το κουβάρι της ζωής με εκείνο του Γιωργάκη, αν και στο τέλος θα επιλέξει να μείνει μόνος και θα αναζητήσει το δικό του λιμάνι στα πάτρια και προγονικά του εδάφη. Η Ευρυδίκη, κόρη του Μαρίνου θα γοητεύσει από την πρώτη στιγμή τον αστυνόμο μας, ενόσω η ίδια θα κατηγορηθεί για τη δολοφονία του δεύτερου ανθρώπου που έχασε τη ζωή του με παρόμοιο τρόπο με τον πατέρα της, θα προφυλακιστεί και όταν αποδοθεί η δικαιοσύνη των πραγμάτων τόσο η ίδια όσο και ο Γιωργάκης θα συνεχίσουν σε δρόμους διαφορετικούς ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Η δεύτερη γυναίκα, η Μοίρα, δοσμένη στον αγοραίο έρωτα θα σταθεί την κρίσιμη στιγμή φύλακας άγγελος του αστυνόμου, μα στο τέλος η μοίρα ή η Μοίρα θα αποφασίσει και για λογαριασμό των δυο τους.


Μια μελαγχολική χροιά για τους ανεκπλήρωτους έρωτες και συνάμα μια αισιόδοξη για τις καλύτερες μέρες που θα γεννιούνταν για την ταλαιπωρημένη Ελλάδα θα σας κρατήσουν συντροφιά και τα μήλα του διαβόλου, οι πατάτες ή τα γεώμηλα θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας.
Μια φράση που επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας, από το βιβλίου του Αντώνη Παπαϊωάννου, είναι η παρακάτω:
…ο άνεμος της τύχης μας βάζει πάνω στα φτερά του και μπορεί να μας βγάλει οπουδήποτε…

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αρχαία Νεμέα Κορινθίας και σπούδασε Δημ. Δίκιο, πολιτικές επιστήμες και θέατρο. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, δημιουργικός διευθυντής, σύμβουλος επικοινωνίας, σεναριογράφος σε τηλεοπτικές σειρές, αρχισυντάκτης σε ντοκιμαντέρ και ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει γράψει στίχους οι οποίοι έχουν μελοποιηθεί, υπήρχε εκδότης βιβλίων και περιοδικών και πλέον ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, πολλά από τα οποία έχουν ανέβει σε αθηναϊκές σκηνές. Το βιβλίο στο οποίο γνωρίσαμε τον πρώιμο ντετέκτιβ Γιωργάκη Σγουρέλη φέρει τον τίτλο, Άμα θέλω γίνομαι διάβολος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ.