Το βιβλίο της Στεφανίας Ρουλάκη με τίτλο «Εγώ θα ζήσω» κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο από τις Εκδόσεις Πηγή.
[…βλέπω ανθρώπους να πέφτουν κάτω ουρλιάζοντας και να τους σηκώνουν τα σκυλιά, δαγκώνοντάς τους, ξεσκίζοντας ρούχα και σάρκες. Κάποιοι δεν κατορθώνουν να σηκωθούν και τους ποδοπατούν οι επόμενοι…]
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, την ιστορία της Ουκρανέζας Ντίνας Πραντίτσεβα, μιας Εβραίας γυναίκας που από το Κίεβο που ζούσε, οδηγήθηκε στον ομαδικό τόπο εκτέλεσης, Μπάμπι Γιαρ, και επέζησε από τις βαναυσότητες και τη φρίκη των ναζί, όταν εξοντώθηκαν χιλιάδες Εβραίοι, Ρομά και αιχμάλωτοι πολέμου από το Φαράγγι της γιαγιάς μέχρι και το Κίεβο της Ουκρανίας. Ελάχιστοι άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν και να επιβιώσουν και η Ντίνα όχι μόνο το κατάφερε μα έγινε και μάρτυρας κατά των εγκλημάτων και θηριωδιών των Γερμανών κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου.
[…Τώρα, αισθάνομαι σαν να κοιμόμουν και να βρισκόμουν μέχρι χθες σε ένα γλυκό παιδικό όνειρο. Προστατευμένη από τον άντρα μου, τους γονείς μου, την υπόλοιπη οικογένειά μου, τα αδέρφια μου, ακριβώς όπως ένα μικρό παιδί. Σαν μια κούκλα σε γυάλα. Και τώρα, αυτή η γυάλα θρυμματίζεται σε κοφτερά γυαλιά που νιώθω πως με τρυπούν. Σπάει με δύναμη από τον πέλεκυ του πολέμου, που παίρνει τον άντρα μου μακριά και με αφήνει εκτεθειμένη. Παιδί είμαι και η ίδια για να αναλάβω την ευθύνη δύο μικρών παιδιών μόνη μου, ενώ ο πατέρας τους θα βρίσκεται στα επικίνδυνα πεδία των μαχών και είναι αμφίβολο αν θα ξαναγυρίσει. Όπως για κάθε στρατιώτη, σε κάθε πόλεμο. Από το παιδικό όνειρο, μεταβαίνω σε έναν ενήλικο εφιάλτη. Μεγαλώνω μέσα σε λίγες μέρες…]
Η ήρεμη και απλή ζωή της ηρωίδας μας χάνεται όταν ξεσπά ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Γερμανοί εισβάλουν στην πόλη της. Η Ντίνα μαζί με την πατρική της οικογένεια, θα οδηγηθεί στο Μπάμπι Γιαρ.
Ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται από το 1939 μέχρι το 1943. Πρωτοπρόσωπη δραματική αφήγηση συναισθημάτων και γεγονότων που καθηλώνει, κινηματογραφικές περιγραφές και ο αναγνώστης «βλέπει» μέσα από τα μάτια της Ντίνας Πραντίτσεβα όλα όσα βιώνει, τις διώξεις, τις αντιξοότητες, τον πόνο και την θλίψη, το θάρρος και την ελπίδα, μέχρι τις προσπάθειες διαφυγής της και την σωτηρία της, έως τον αγώνα της για την ανάδειξη της φρίκης ως φόρο τιμής για τους νεκρούς συγκρατούμενους της .
Μια πορεία ζωής προς την επιβίωση μέσα από τρομακτικά απειλητικές και πρωτόγονες καταστάσεις όταν μένεις μόνος, όταν ο πιο θηριώδης πόλεμος της ανθρωπότητας έχει καταστρέψει τα πάντα γύρω σου, κι έχεις απομείνει μόνος, χωρίς σπίτι, φαγητό, οικογένεια, πατρίδα. Για κανέναν η ζωή δεν είναι δεδομένη, ο ρατσισμός φέρνει εγκλήματα και η ειρήνη των λαών είναι το δεδομένο που όλοι οι λαοί οφείλουμε να περιφρουρούμε.
Μια ιστορική μυθιστοριογραφία για μια γυναίκα που επέζησε της θηριωδίας των ναζί του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Πώς είναι άραγε να ζεις τη ζωή σου, να έχεις τους αγαπημένους -τον άντρα, τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέρφια σου, τη δουλειά σου- και ξαφνικά ο πιο βίαιος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας να τα διαλύει όλα και να σε ξεριζώνει; Πώς είναι να βαδίζεις με άγνοια προς έναν ομαδικό τάφο; Πώς είναι να χάνεις ό,τι αγαπάς και να μένεις χωρίς σπιτικό, χωρίς φαΐ, σε μία χώρα που όλα είναι καμένα; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να επιβιώσει, όταν ο εχθρός έχει βαλθεί να τον εξοντώσει; Είναι, άραγε, όλα αυτά ένα παρελθόν ή είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος και του μέλλοντός μας; Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε “άλλους”, αλλά όχι σ’ “εμένα”; Ποιος ορίζει τις ζωές μας; Μπορώ να ξεφύγω από κάτι που φαίνεται μονόδρομος, κάτι που μου επιβάλλεται και μοιάζει ανυπέρβλητο;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, μέσα από τη μυθιστορηματική ανάπλαση της αληθινής ιστορίας της Ντίνας Πρανίτσεβα, ενός από τους λίγους ανθρώπους που επέζησαν από τη θηριωδία των Ναζί, που επί δύο χρόνια εξόντωσαν ομαδικά και συστηματικά χιλιάδες Εβραίους, Ρομά, αιχμαλώτους πολέμου και άλλες ομάδες στο Μπάμπι Γιαρ (Το Φαράγγι Της Γιαγιάς), στο Κίεβο της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.