Έμμετρο ταξίδι στον μεταφυσικό κόσμο της Ελλάδας
Λίζη Χανδακάρη

Εικονογράφηση
Πρόδρομος Μάνου

Αρτέον

40 εικονογραφημένα ξωτικά της Ελλάδας

Βασισμένο σε ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ

από το Ψηφιακό Αποθετήριο Λαϊκών Παραδόσεων

του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Προλογίζει
Μαρία Βραχιονίδου Γλωσσολόγος-Λαογράφος-Αφηγήτρια

Ερευνήτρια ΚΕΝΔΙ Ακαδημίας Αθηνών

Σελίδες: 108

Σκληρό Εξώφυλλο

ISBN: 978-618-5517-13-7

Διάσταση: 16 x 16 εκ.

Σειρά: Τα Μικρά Βιβλία

Κατηγορία: Λογοτεχνία

Ένα έμμετρο ταξίδι στον φανταστικό κόσμο του υπερβατικού

που είναι γερά δεμένος με την κόκκινη κλωστή της

ελληνικής λαϊκής παράδοσης και της γεμάτης στοιχειά

παιδικής μας ηλικίας. Η συγγραφέας έρχεται να αναδείξει

με την ποιητική της πένα και με τρόπο ευφάνταστο

και παιγνιώδη, την έμπνευση και τη συγκίνηση που ακόμα

μπορεί να μας δημιουργήσει ο «εξωτικός» κόσμος.

Να του δώσει πίσω τον χώρο και τη φωνή

που του στέρησε ο αιώνας του ορθολογισμού.

Η εξαιρετική εικονογράφηση με την υψηλή ποιότητα,

αισθητική και ιδιαίτερη τεχνοτροπία της δεν πλαισιώνει

απλώς τα κείμενα, αλλά «συναφηγείται». Τα ξωτικά μιλούν τη γλώσσα

του ασυνείδητου κόσμου μας κι αυτή η γλώσσα η μυστική εξακολουθεί

να ψιθυρίζει στο αφτί μας τους αρχέγονους ήχους της.
Όλα τα ξωτικά που παρελαύνουν στο βιβλίο
ξεπηδούν από το βαθύ πηγάδι της παράδοσής μας,

κι εμείς, δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε

τις σελίδες του και να αφήσουμε τα τραγούδια

των ξωτικών να μας μαγέψουν ξανά.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Λουίζα (Λίζη) Χανδακάρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση για δεκαπέντε χρόνια καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών, διαδραστικών και θεατρικών προγραμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 2019 έως το 2021 πραγματοποίησε στον διαδικτυακό σταθμό Syzefxi την εκπομπή «Παραμυθόλογα» με θέμα τα λαϊκά παραμύθια καθώς και άλλες δύο εκπομπές που αφορούσαν τα έντεχνα παραμύθια και το θέατρο. Από το 2012 ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών και ποιημάτων, καθώς επίσης και με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Έχει αφηγηθεί σε σχολεία και νηπιαγωγεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ ποίησης και αφήγησης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 2016 έκδωσε την ποιητική συλλογή «Σημειώσεις για τη Λεωφόρο Συγγρού» και το 2017 τη συλλογή παραμυθιών «Όνειρα Παραμύθια». Τον Ιούλι του 2019 συμμετείχε στη συλλογή λαϊκών παραμυθιών «Παραμύθια με σοφούς τρελούς» των εκδόσεων Απόπειρα και τον Ιούλιο του 2020 από τις ίδιες εκδόσεις στη συλλογή «Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις σαν παραμύθια». Ποιήματά της έχουν απαγγελθεί σε διαδικτυακούς σταθμούς και στην ΕΡΑ 5.

Λίγα λόγια για τους εικονογράφους

Ο Πρόδρομος Μάνου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε γραφιστική και παρακολούθησε σεμινάρια χαρακτικής και αγιογραφίας με δασκάλους τους Β. Χάρο, Γ. Γουρζή, Ά. Κομιανού, Β. Τσαλαματάβ και Γ. Κόρδη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠA.Δ.Α. και από το 2001 διδάσκει γραφιστική στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής. Έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου και το Μουσείο 13 ΔΕΕ, έχει εικονογραφήσει ιδιωτικά εκκλησάκια και φορητές εικόνες, έχει σχεδιάσει εξώφυλλα, αφίσες και δίσκους με πρώτο σταθμό την εταιρεία Polygram και πολλές έντυπες και ηλεκτρονικές εφαρμογές οπτικής επικοινωνίας. Παράλληλα ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών, ξύλινα πορτρέτα τεχνοτροπίας Φαγιούμ, βότσαλα, παιδικά έπιπλα και κάθε καλοκαίρι σκαλίζει ξύλινες μαγκούρες, επλουτίζοντας τη μεγάλη του συλλογή. Βιβλία που έχει εικονογραφήσει: «Το δέντρο του μικρού μας κόσμου» (Αρτέον Εκδοτική, 2019) και «Το παιδί με τη φουστανέλα» (Αρτέον Εκδοτική, 2020).

Ο «Αρτέον» γεννήθηκε στην Αθήνα. Eίναι απόφοιτος του ΣΓΤΚΣ Αθήνας, έχει σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταπτυχιακό τίτλο στο Arts, Design & Humanities ΜΑ-De Montfort University of Leicester. Μετά από είκοσι χρόνια στον χώρο της δημιουργικής διαφήμισης και τη συμμετοχή του σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες ακολούθησε την αληθινή του αγάπη, το βιβλίο. Με ρίζες από δυο άκρες του ελληνισμού, την Πόλη και την Πύλο, δεν θα μπορούσε να μην αγαπήσει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φύση. Η μακροχρόνια αυτή αγάπη του, τα αμέτρητα ταξίδια του και η επαφή του με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τον οδήγησε στην ίδρυση της Αρτέον Εκδοτικής όπου έχει επιμεληθεί και εικονογραφήσει πολλές εκδόσεις της, όπως: «Τα δέντρα του τόπου μας (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2022), «Τα ψάρια του τόπου μας», «Θαλασσινά καΐκια και βάρκες του τόπου μας», «Ο “Θησαυρός” των Πειρατών» (Βραχεία λίστα IBBY 2018) κ.ά.

ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική