Ο Αντώνης Παπαϊωάννου μας παραδίδει «Τα Μήλα του Διαβόλου», το πρώτο ιστορικό-αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αίγινα του Ιωάννη Καποδίστρια.
Προηγήθηκε το «Άμα θέλω γίνομαι Διάβολος», το πρώτο ιστορικό-αστυνομικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Την εξιχνίαση του εγκλήματος αναλαμβάνει και πάλι ο Μεσολογγίτης Γιωργάκης Σγουρδέλης, ο πρώτος ερασιτέχνης ντετέκτιβ στη σύγχρονη νεοελληνική αστυνομική λογοτεχνία.

Στην υπόθεση του βιβλίου που είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα μυθοπλασίας, εμπλέκονται και υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα, ενώ γίνονται και αναφορές σε ιστορικά γεγονότα. Τέτοια πρόσωπα είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Ιακωβάκης Ρίζος Νερουλός, ο Βιάρος Καποδίστριας, ο Στήβενσον, ο Θεόδωρος Βαλλιάνος, ο Παύλος Πατρίκιος κ.α.
Οι υπόλοιποι ήρωες, όπως ο Γιωργάκης Σγουρδέλης, ο Εμμανουήλ Μαρίνος , ή ο Επαμεινώντας Κουρέντης , είναι πρόσωπα επινοημένα και καμιά σχέση δεν έχουν με την ιστορική αλήθεια, ακόμα και αν η ονοματολογία και η γενεολογία τους παραπέμπουν στην Αίγινα.

Μια ακόμα συναρπαστική αστυνομική υπόθεση, αλλά και μια «αναπαράσταση» της Αίγινας του 1828, πρωτεύουσας της Ελλάδας, με τους επιφανείς κατοίκους της, τους χιλιάδες πρόσφυγες και με τις πρώτες προσπάθειες να οργανωθεί σε πόλη, αλλά και τα πρώτα έργα του Ιωάννη Καποδίστρια για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην Αίγινα, προσωρινή πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1828, έχει φτάσει μόλις ο Ιωάννης Καποδίστριας για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως Κυβερνήτης της Ελλάδας.
Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν και η προσπάθεια να καθιερώσει την καλλιέργεια της πατάτας στο νησί και σε όλη τη χώρα, επιλύοντας το επισιτιστικό πρόβλημα.
Στο νησί, αρωγός στην προσπάθεια του Κυβερνήτη, βρίσκεται, μετά από μια περιπλάνησή του στην Ευρώπη και ο Μεσολογγίτης Γιωργάκης Σγουρδέλης,
Μια δηλητηρίαση ενός επιφανούς μέλους της αιγινήτικης κοινωνίας, του Εμμανουήλ Μαρίνου όμως, που αποδίδεται στις πατάτες, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το σχέδιο του Κυβερνήτη, ο οποίος αναθέτει στον Γιωργάκη Σγουρδέλη να διερευνήσει την υπόθεση και να ανακαλύψει τον πραγματικό υπαίτιο της δηλητηρίασης, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα ανάμεσα στους γαιοκτήμονες που θεώρησαν την πατάτα δηλητηριώδες φυτό…
Τις προσπάθειες του Σγουρδέλη δυσκολεύει η πανδημία πανώλης που ξέσπασε εκείνη την εποχή στην Αίγινα και η καραντίνα που είχε επιβληθεί.
Υπάρχει Θεία Δίκη;
Τι σχέση έχει το ποντικοφάρμακο με την υπόθεση;
Θα ανακαλύψει την αλήθεια ο Σγουρδέλης;
Η Μοίρα ήταν καλή ή κακή;
Θα τα παρατήσει ο Σγουρδέλης ή θα φτάσει ως το τέρμα;


Ο Αντώνης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1959 στην Αρχαία Νεμέα Κορινθίας. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και Θέατρο.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Διαφήμιση ως κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής καθώς και ως σύμβουλος επικοινωνίας σε πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Έγραψε στίχους για την ελληνική δισκογραφία, που μελοποίησαν οι Γιάννης Σπανός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Διονύσης Τσακνής, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Τσιλίκης, Μιχάλης Τερζής, Σπύρος Κουρκουνάκης, κ.ά και ερμήνευσαν οι Δημήτρης Μητροπάνος, ‘Aλκηστη Πρωτοψάλτη, Γλυκερία, Μιχάλης Βιολάρης, Καίτη Χωματά, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Γιάννης Ζουγανέλης, Σοφία Βόσσου κ.ά.
Έγραψε επίσης στίχους για πολλές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.
Εργάστηκε ως σεναριογράφος σε τηλεοπτικές σειρές και ως αρχισυντάκτης και κειμενογράφος σε πολλά ντοκιμαντέρ με ιστορικό, πολιτιστικό και λαογραφικό περιεχόμενο, καθώς και ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή θεατρικών έργων, πολλά από τα οποία έχουν ανέβει σε αθηναϊκές σκηνές.
Υπήρξε εκδότης βιβλίων και περιοδικών, ενώ διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης σε περιοδικά και περιφερειακές εφημερίδες.