Συγγραφέας του βιβλίου 111 Ερωτήσεις – Εκδόσεις «O Νόμος Της Επιτυχίας»

Τελικά πόσο εύκολο είναι να μπούμε στο σωστό μονοπάτι αναζήτησης και διερεύνησης του εσωτερικού μας κόσμου; Tι πρέπει να προηγηθεί από εμάς τους ίδιους για ένα σωστό αποτέλεσμα ενδοσκόπησης και αυτοανάλυσης; Και, άραγε, πώς μπορεί η σωστή επιλογή ενός βιβλίου να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να βρει ο αναγνώστης στις «111 Ερωτήσεις» του Συμβούλου Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Δημήτρη Τσέλιου. Όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας «Πεποίθησή μου είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μονοπάτι που το χαράσσει ο ίδιος. Δεν υπάρχει έτοιμο από άλλον. Στην ουσία, κάθε επιλογή μας χαράσσει την πορεία αυτού του μονοπατιού. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος μονοπάτι, υπάρχει συνειδητό και μη συνειδητό. Το μονοπάτι που χαράσσουμε συνειδητά μας οδηγεί προς τον ανώτερο εαυτό μας, το μονοπάτι που χαράσσουμε ασυνείδητα μας απομακρύνει από αυτόν».
Από τη συνομιλία μας κράτησα το εξής: «Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Για να βρεις όμως τη σωστή απάντηση, θα πρέπει να θέσεις τη σωστή ερώτηση».

  • «Που οι απαντήσεις τους θα αλλάξουν τη ζωή σου!», διαβάζω σε συνέχεια του τίτλου σας. Το ερώτημα είναι εύλογο: Μπορεί έτσι απλά και μέσα από συγκεκριμένες ερωταπαντήσεις να αλλάξει σε μία μέρα η ζωή μας;
    Το να θέσουμε σωστές ερωτήσεις στον εαυτό μας είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην ζωή μας. Ακούγεται απλό, αλλά είναι δύσκολο. Οι περισσότεροι άνθρωποι, “τρώνε” αμάσητη την τροφή που τους δίνεται από τα ερεθίσματα που εισπράττουν από το περιβάλλον τους. Δεν την επεξεργάζονται. Κατά συνέπεια, είτε δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να θέσουν ερωτήματα στον εαυτό τους, είτε θέτουν λάθος ερωτήσεις. Μία σωστή ερώτηση, θα μας οδηγήσει σε μία ενδυναμωτική απάντηση.
  • «Ένα εργαλείο ενδοσκόπησης και αυτοανάλυσης» χαρακτηρίζετε το βιβλίο σας. Πολλές φορές αν δεν ξέρεις πώς πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο σού είναι άχρηστο. Επομένως, ποιες συμβουλές προηγούνται της ανάγνωσης για “ποιοτικές, ενδυναμωτικές ερωτήσεις και απαντήσεις”;
    Για να μπει ένας άνθρωπος στην διαδικασία να κάνει ενδοσκόπηση και αυτοανάλυση, σημαίνει ότι έχει ήδη έχει συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα της επένδυσης στον εαυτό του. Επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Πάρα πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης αναφέρουν το ΤΙ να κάνεις, αλλά όχι το ΠΩΣ θα το κάνεις. Προσωπικά, τόσο στο πρώτο μου βιβλίο «Απόδραση από το Σπήλαιο» όσο και στις «111 Ερωτήσεις» μοιράζομαι με τους αναγνώστες το ΠΩΣ εγώ το έκανα. Μοιράζομαι την βιωματική μου εμπειρία. Προσπαθώ να εκπαιδεύσω τον αναγνώστη στις «οδηγίες χρήσεις» του κάθε «εργαλείου» αυτογνωσίας – αυτοβελτίωσης που καλείται να θέσει σε εφαρμογή. Εξ’ ου και τα βιβλία μου έχουν την μορφή εκπαιδευτικού εγχειριδίου. Δεν είναι βιβλία που απλά τα διαβάζεις, αλλά με ασκήσεις και ερωτήσεις που περιέχονται σε κάθε κεφάλαιο, προσπαθώ να βάλω τον αναγνώστη να μπει στην δράση και μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, να αποκτήσει την σοφία που θα τον οδηγήσει να αλλάξει επίπεδο συνειδητότητας. Για να θέσει ένας άνθρωπος ποιοτικές ερωτήσεις στον εαυτό του, πρέπει να βρίσκεται σε ένα επίπεδο συνειδητότητας, που θα του δώσει την δυνατότητα να θέσει αυτές τις ερωτήσεις.
  • Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται, πάντως, εμένα στο μυαλό παρατηρώντας το εξώφυλλό σας, είναι μέσα από ποια διαδικασία καταλήξατε στον συγκεκριμένο αριθμό ερωτήσεων.
    Οι ερωτήσεις που έθεσα στον εαυτό μου, όταν βρισκόμουν σε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην ζωή μου ήταν πολύ περισσότερες από 111. Επέλεξα τον συγκεκριμένο αριθμό γιατί τον βλέπω συνέχεια μπροστά μου τα τελευταία 8-9 χρόνια και πιστεύω ότι και σε επίπεδο marketing, κάνει πιο ελκυστικό το εξώφυλλο ώστε να προσελκύσει τα μάτια του αναγνώστη.
  • Ποια από τις 111 ερωτήσεις σας θεωρείτε πιο δύσκολη, ποιά την πλέον καθοριστική και ποια είναι εκείνη την οποία συμπεριλάβατε ως «παγίδα» στον αναγνώστη, προκειμένου να τον βάλετε αντιμέτωπο με τον πραγματικό εαυτό του και όχι με αυτόν που βλέπει στον καθρέφτη;
    Όλες σχεδόν οι ερωτήσεις πιστεύω ότι οδηγούν σε βαθιά σκέψη τον αναγνώστη, στον πυρήνα της ύπαρξής του. Ο βαθμός δυσκολίας πιστεύω ότι σχετίζεται με το πόσο “έτοιμος’’ είναι κάποιος να απαντήσει την ερώτηση. Γνωρίζω ότι πολλοί, θα αποφύγουν να απαντήσουν αρκετές από αυτές. Δεν υπάρχει καμία ερώτηση “παγίδα”, το αντίθετο θα έλεγα, κάθε ερώτηση οδηγεί τον αναγνώστη να απεγκλωβιστεί από παγίδες που έχει πέσει στην ζωή του. Οι απαντήσεις των ερωτήσεων σταδιακά θα τον οδηγήσουν όλο και πιο κοντά στον πραγματικό του εαυτό, τον ανώτερο εαυτό του.
  • «Οι ερωτήσεις του είναι κάποιες από τις εκατοντάδες ερωτήσεις που έθεσα τον εαυτό μου, προκειμένου να δημιουργήσω το προσωπικό μου μονοπάτι προς την Αυτογνωσία, να ανακαλύψω την δική μου Αλήθεια, να φτάσω στην Ιθάκη μου», γράφετε για το βιβλίο σας. Μπορείτε να μας περιγράψετε την Ιθάκη στην οποία φτάσατε;
    Προσωπικά απολαμβάνω ακόμα το ταξίδι, δεν έχω φτάσει στην Ιθάκη μου. Έχω κάνει πάρα πολλές στάσεις σε αυτό το ταξίδι, που κάποιες φορές πίστεψα ότι κάποιες από αυτές θα είναι το τέλος (η Ιθάκη μου), αλλά δεν ήταν. Οπότε, το ταξίδι (ευτυχώς) συνεχίζεται…
  • Ποια είναι η πρώτη ερώτηση που απευθύνατε στον εαυτό σας, πότε τη θέσατε και γιατί νιώσατε την ανάγκη να το κάνετε;
    Η πρώτη σε ποια φάση της ζωής μου; Έχουν προκύψει πολλές “πρώτες” ερωτήσεις μετά από καταστάσεις που νόμιζα ότι ήμουν στον πάτο.
  • Αυτοανάλυση. Μια σύνθετη λέξη, για την οποία βρίσκει κανείς δεκάδες ερμηνείες, στις οποίες όμως χρησιμοποιούνται λέξεις που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν. Θέλετε να μας δώσετε τον δικό σας κατανοητό ορισμό ως Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης;
    Θα σας δώσω την δική μου προσέγγιση ως άνθρωπος, όχι έναν ορισμό ως επαγγελματίας. Η αυτοανάλυση είναι μία αυτογνωσιακή διαδικασία που περιλαμβάνει βαθιά κατανόηση των αξιών και των πεποιθήσεών μας, των συνηθειών και των συμπεριφορών μας, των αληθινών μας κινήτρων και των αναγκών μας, καθώς και αξιολόγηση των δυνατών μας στοιχείων και των αδυναμιών μας.
  • «Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Για να βρεις όμως τη σωστή απάντηση, θα πρέπει να θέσεις τη σωστή ερώτηση». Δώστε μας κάποιες λάθος ερωτήσεις που οδηγούν σε λάθος απαντήσεις.
    Οι περισσότερες ερωτήσεις που ξεκινούν με το ΓΙΑΤΙ, συνήθως σε εγκλωβίζουν, δεν σε εξελίσσουν. Πχ. Γιατί Θεέ μου συνέβη αυτό σε μένα; Γιατί μου το έκανε; Γιατί δεν με θέλει; Γιατί γεννήθηκα ….(φτωχός, άσχημος, ανάπηρος, κοκ)
    Αντίθετα, ερωτήσεις που ξεκινούν με το ΠΩΣ ή με ΠΟΙΟ ΤΡΌΠΟ οδηγούν σε λύσεις και εξέλιξη.
    ΠΩΣ θα μπορούσα να διαχειριστώ αυτό που μου συνέβη ώστε να έχει θετική εξέλιξη στην ζωή μου; ΠΩΣ θα μπορούσα να βγω κερδισμένος από αυτήν την δύσκολη κατάσταση; ΠΩΣ θα μπορούσα να βελτιώσω τον εαυτό μου και να αποκτήσω νέες δεξιότητες και ικανότητες; ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ θα μπορέσω να διαχειριστώ καλύτερα την συγκεκριμένη κατάσταση, αν μου ξανασυμβεί; ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ μπορώ να προχωρήσω την ζωή μου παρά την απώλεια της μητέρας μου/πατέρα μου;
  • Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν στη χώρα μας πολλά βιβλία αυτοανάλυσης, που προσπαθούν να μας βάλουν στο σωστό μονοπάτι αναζήτησης και διερεύνησης του εσωτερικού μας κόσμου. Είναι τάση, μπορούμε να πούμε ότι είναι… της μόδας, ή τελικά πρόκειται για μία ανάγκη;
    Τα περισσότερα από τα βιβλία αυτά είναι αντιγραφές άλλων παλαιότερων βιβλίων. Αρκετά από αυτά δεν βοηθούν τον αναγνώστη να σκεφτεί, αλλά τους δίνουν έτοιμες “συνταγές” επιτυχίας. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο αναγνώστης που επιλέγει βιβλία που θα του έχουν την εύκολη λύση. Πεποίθησή μου είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μονοπάτι που το χαράσσει ο ίδιος. Δεν υπάρχει έτοιμο από άλλον. Στην ουσία, κάθε επιλογή μας χαράσσει την πορεία αυτού του μονοπατιού. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος μονοπάτι, υπάρχει συνειδητό και μη συνειδητό. Το μονοπάτι που χαράσσουμε συνειδητά μας οδηγεί προς τον ανώτερο εαυτό μας, το μονοπάτι που χαράσσουμε ασυνείδητα μας απομακρύνει από αυτόν.
  • Ευζωία – ευτυχία – προσωπική ολοκλήρωση. Είναι τα μοναδικά ζητούμενα στην αυτοανάλυση ή μπορούμε να προσθέσουμε κάποια ακόμη στην αναζήτηση τη σωματικής και ψυχικής μας υγείας;
    Οι περισσότερες από αυτές τις έννοιες είναι γενικές, αόριστες και η ερμηνείες που δίνει σε αυτές ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικές. Εγώ αυτό που προσωπικά ακολουθώ είναι να διατηρώ το πάθος και τον ενθουσιασμό μου για ζωή, να είμαι δημιουργικός, να εξελίσσομαι και να χτίζω ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις με άτομα που με εμπνέουν, είναι υποστηρικτικά και αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία μας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο που κρατάς αυτή τη στιγμή στα χέρια σου δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μου να μοιράσω ένα από τα εργαλεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσωπική μου ανάπτυξη.
Οι ερωτήσεις του είναι κάποιες από τις εκατοντάδες ερωτήσεις που έθεσα τον εαυτό μου, προκειμένου να δημιουργήσω το προσωπικό μου μονοπάτι προς την Αυτογνωσία, να ανακαλύψω την δική μου Αλήθεια, να φτάσω στην Ιθάκη μου.
Οι Απαντήσεις που θα δώσεις, είναι θέμα χρόνου να σε οδηγήσουν στη δική σου Αλήθεια, στην προσωπική σου Ιθάκη..
Ο Σωκράτης δίδασκε, ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική Αλήθεια. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αλήθεια. Και ένας τρόπος για να οδηγηθείς σε αυτήν είναι οι ερωτήσεις που θέτεις στον εαυτό σου.
‘Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Για να βρεις όμως τη σωστή απάντηση, θα πρέπει να θέσεις τη σωστή ερώτηση. Ποιοτικές, ενδυναμωτικές ερωτήσεις, σε οδηγούν σε ποιοτικές, ενδυναμωτικές απαντήσεις.
Οι ερωτήσεις, όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας το βιβλίο είναι δομημένες σε θεματικές ενότητες προκειμένου να συνδέονται μεταξύ τους και να αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Σου παραθέτω λοιπόν 111 Ερωτήσεις που έθεσα στον εαυτό μου, πριν από λίγα χρόνια και οι απαντήσεις που έδωσα, άλλαξαν τη ζωή μου!
Γιατί όχι και την δική σου;

Βιογραφικό
O Δημήτρης Τσέλιος είναι 51 ετών, σπούδασε Marketing – Επικοινωνία και για15χρόνια δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά σε Ελλάδα και Κύπρο με τις εταιρίες EXPOTECH, PERSONEL και DC media. Τα τελευταία 9 χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο του Life & Business Coaching και από το 2022 έχει επιλέξει να ζει ως Digital Nomad, τον περισσότερο χρόνο στην Ασία. Εισηγητής του προγράμματος Συμβουλευτικής & Life Coaching καθώς και του προγράμματος Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατά το εκπαιδευτικό έτος 2016 – 2017. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής Coaching & Mentoring Ελλάδος, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος το 2017-2018. (www.hccma.org) Συγγραφέας των βιβλίων “Απόδραση από το Σπήλαιο”, “111 Ερωτήσεις, που οι απαντήσεις τους θα αλλάξουν την ζωή σου” και του παραμυθιού “Ονειρομπερδέματα”. Trainings προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει: Leadership Academy, Rising Minds, Brand Yourself First, Restart Experience, Challenge777, Goal Master και προσφάτως το Travel&Grow, που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γίνουν Digital Nomads. (www.dimitristselios.gr) Έχει συνεργαστεί με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Γλυφάδας υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας δράσης και αλληλεγγύης των Hope a holics και Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Mentoria. (www.mentoria.gr) Συνδημιουργός της συμβουλευτικής εταιρίας Nomad365, μίας εταιρίας που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε Κρατικούς & Δημοτικούς φορείς, ξενοδοχεία και Airbnb. (www.nomad365.org)