Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία

Φελιτσιτά της Μάρως Δούκα


Το νέο βιβλίο της σπουδαίας ελληνίδας πεζογράφου, εξοµολογητικό, γλυκόπικρο, ακαριαία τρυφερό, ένα µυθιστόρηµα σαν φευγαλέο χάδι στους ανθρώπους που ραγίζουν αθόρυβα δίπλα µας.

Ραδιοκασετόφωνο του Ιάκωβου Ανυφαντάκη


Το τέταρτο βιβλίο του Ιάκωβου Ανυφαντάκη, ένα βιβλίο για τους γονείς που θα έκαναν τα πάντα για τα παιδιά τους. Εκτός από το να τα κάνουν ευτυχισμένα.

Σαν Μήδεια του Μάνου Κοντολέων


Στο νέο μυθιστόρημά του ο Μάνος Κοντολέων οικοδομεί το ψυχογράφημα της θρυλικής πριγκίπισσας της Κολχίδας, αναζητώντας τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματα της ηρωίδας, της παιδοκτόνου, της γυναίκας. Με το μυθιστόρημα αυτό ολοκληρώνεται η άτυπη τριλογία του συγγραφέα, μετά τις «Σκιές της Κλυταιμνήστρας» και την «Κασσάνδρα στη Μαύρη Άμμο».

Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία

Η ατίθαση καρδιά της Ολίβα Ντενάρο της Ιταλίδας συγγραφέα Βιόλα Αρντόνε
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού


Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, το νέο βιβλίο της Ιταλίδα συγγραφέα Βιόλα Αρντόνε είναι ένα λυτρωτικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης.

Σύγχρονη Ξένη Αστυνομική Λογοτεχνία

Μαύρος χειμώνας στην Μπολόνια. Μια έρευνα του επιθεωρητή Ντε Λούκα του Κάρλο Λουκαρέλλι
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση


Το νέο βιβλίο του πολυμεταφρασμένου Ιταλού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Κάρλο Λουκαρέλλι με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ντε Λούκα.

Η χώρα των χαμένων θεών του Τούρκου συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ
Μετάφραση: Στέλλα Βρετού


Η χώρα των χαµένων θεών είναι ένα µυθιστόρηµα που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αστυνοµική πλοκή µε την αρχαιολογία και τη µυθολογία, ένα βιβλίο για την αµετάβλητη φύση του εγκλήµατος ανά τους αιώνες και τους πολιτισµούς.

Η ετυμηγορία του Καραβάτζο του Μάρκο Ντε Φράνκι
Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου


Η ετυμηγορία του Καραβάτζο, το πρώτο βιβλίο του Ιταλού Μάρκο Ντε Φράνκι με πρωταγωνίστρια την νεαρή αστυνόμο Βαλεντίνα Μέντιτσι, κυκλοφόρησε με εξαιρετική επιτυχία στην Ιταλία το 2022 και μεταφράζεται ήδη σε επτά γλώσσες.

Ανθρωπιστικές Επιστήμες- Ιστορία

Οι Φωτεινοί Αιώνες. Μια νέα ιστορία της μεσαιωνικής Ευρώπης των Matthew Gabriele / David M. Perry
Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου


Η λέξη «μεσαιωνικός» φέρνει στον νου εικόνες των «Σκοτεινών Χρόνων», αιώνων άγνοιας, δεισιδαιμονιών, στασιμότητας, αγριότητας και ανύπαρκτης υγιεινής. Όμως ο μύθος του σκότους συσκοτίζει την αλήθεια. Το βιβλίο αυτό «αποκαθιστά» τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και προσεγγίζει αυτή την εποχή, που εκτείνεται από τον πέμπτο ως τον δέκατο τέταρτο αιώνα, σε όλη την πολυπλοκότητα και την εγγενή ανθρωπιά της, φωτίζοντας τόσο την ομορφιά όσο και τις φρικαλεότητές της.

Ανθρωπιστικές Επιστήμες- Φιλοσοφία

Γούστο του Ιταλού φιλόσοφου και συγγραφέα Giorgio Agamben
Μετάφραση: Άντα Κλαμπατσέα


Με το Γούστο, ο Agamben εμβαθύνει στην ιστορία της φιλοσοφίας, φτάνοντας μέχρι τις απαρχές της αισθητικής, για να ανακτήσει κριτικά τις ρίζες μιας κεντρικής έννοιας για τον δυτικό πολιτισμό. Το δοκίμιο αυτό, που γράφτηκε αρχικά το 1979, ρίχνει φως σε μια βασική κατηγορία του πρόσφατου έργου του και υπόσχεται να απασχολήσει όχι μόνο τους αναγνώστες των φιλοσοφικών και κοινωνιολογικών κειμένων του Agamben, όπως και των κειμένων λογοτεχνικής κριτικής του, αλλά και το κοινό των θεωρητικών και ιστορικών της τέχνης.