Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης

Καλαϊτζή-Οφλίδη Λένα

Σελίδες: 168
ISBN: 9786182042779
Τιμή: 11,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)

…«Η Θεσ­σα­λο­νί­κη είναι μια ερω­τι­κή πό­λη και ο πα­τσάς δεν έχει τί­πο­τα το ερω­τι­κό». Έτσι, πέ­ρα από την κα­τα­γρα­φή του είδους και της ιστο­ρί­ας του, επι­φορ­τί­στη­κα και μ’ ένα ακό­μα κα­θή­κον. Να απο­δεί­ξω πως, σ’ ό,τι υπάρ­χει με­ρά­κι και αφο­σί­ω­ση, υπάρ­χει και έρω­τας. Και ότι βέ­βαια ο ερω­τι­κός χα­ρα­κτή­ρας της πό­λης μας δεν προ­δί­δε­ται από τα πα­τσα­τζί­δι­κά της. Ίσα-ίσα που ο πα­τσάς είναι μια από­δει­ξη του ερω­τι­κού της δε­σμού με την Ανα­το­λή πε­ρισ­σό­τε­ρο απ’ όλες ίσως συ­γκε­κρι­μέ­νη και χει­ρο­πι­α­στή.

Εξάλ­λου γνώ­ρι­σα πολ­λούς πε­λά­τες πα­τσα­τζί­δι­κων προ­σκολ­λη­μέ­νους στη γα­στρο­νο­μι­κή τους προ­τί­μη­ση με την απα­ρέ­γκλι­τη αφο­σί­ω­ση του ερω­τευ­μέ­νου. Τό­ση, που να θε­ω­ρούν πραγ­μα­τι­κή ερω­τι­κή μυ­στα­γω­γία ένα ζε­στό πι­ά­το «σού­πα» στις πέ­ντε τα ξη­με­ρώ­μα­τα…

Από το 1992 της πρώ­της έκ­δο­σης αυτού του βι­βλίου μέ­χρι τη ση­με­ρι­νή νέα, επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νη και βελ­τι­ω­μέ­νη έκ­δο­σή του πέ­ρα­σαν πολ­λά χρό­νια.

Η Θεσ­σα­λο­νί­κη, ως ζώ­σα οντό­τη­τα, άλ­λα­ξε! Άλ­λα­ξε η γε­ω­γρα­φία της και ο κοι­νω­νι­κός της χάρ­της. Άλ­λα­ξε, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, και ο χάρ­της των πα­τσα­τζί­δι­κών της.

Ση­μει­ώ­θη­καν με­τα­βο­λές στους κώ­δι­κες της γα­στρο­νο­μί­ας, απου­σί­ες εμ­βλη­μα­τι­κών πα­τσα­τζί­δι­κων και πα­ρου­σί­ες νέ­ων.

Η δεύ­τε­ρη, λοι­πόν, έκ­δο­ση αυτού του βι­βλίου μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί και ως μία νέα σκη­νο­θε­σία του ίδιου έρ­γου.

Η Λέ­να Κα­λα­ϊ­τζή-Οφλί­δη είναι Θεσ­σα­λο­νι­κιά συγ­γρα­φέ­ας. Ασχο­λή­θη­κε με το θέ­α­τρο και υπη­ρέ­τη­σε ως φι­λό­λο­γος στη μέ­ση εκ­παί­δευ­ση. Έγρα­ψε θε­α­τρι­κά έρ­γα και πε­ζά.

Άλ­λα έρ­γα της:

  1. «Αυτοί κα­λά κι εμείς χει­ρό­τε­ρα». Θε­α­τρι­κό
  2. «Τι ώρα τη ση­κώ­νου­νε;». Θε­α­τρι­κό, μου­σι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση
  3. «Κα­ρα­γκι­όζ μπερ­ντέ». Θε­α­τρι­κό (Κρα­τι­κό βρα­βείο 1989)
  4. «Η Φουρ­φού­ρα και το αη­δό­νι». Παι­δι­κό θε­α­τρι­κό
  5. «Ολυ­μπι­άς». Έμ­με­τρο λι­μπρέ­το για την ομώ­νυ­μη όπε­ρα του Σα­ρά­ντη Κασ­σά­ρα
  6. Κρι­τι­κές και βι­βλι­ο­πα­ρου­σι­ά­σεις

Σε συ­νερ­γα­σία με τον Σί­μο Οφλί­δη:

  1. «Τα κα­ρα­γκι­ό­ζι­κα της Θεσ­σα­λο­νί­κης». Θε­α­τρι­κά (Εκ­δό­σεις ΠΑ­ΡΑ­ΤΗ­ΡΗ­ΤΗΣ)
  2. «Τρία για την Τροία». Θε­α­τρι­κά (Κρα­τι­κό βρα­βείο. Εκ­δό­σεις ΠΑ­ΡΑ­ΤΗ­ΡΗ­ΤΗΣ)
  3. «Δυ­τι­κά της Σα­λο­νί­κης στις πα­ρά­γκες με τους κύ­κνους». Δι­η­γή­μα­τα (Εκ­δό­σεις ΠΑ­ΡΑ­ΤΗ­ΡΗ­ΤΗΣ)
  4. «Ο έρω­τας τρώ­γε­ται με το κου­κού­τσι». Δι­η­γή­μα­τα (Εκ­δό­σεις ΣΥΓ­ΧΡΟ­ΝΟΙ ΟΡΙ­ΖΟ­ΝΤΕΣ)
  5. «Λί­αν προ­σε­χώς». Μυ­θι­στό­ρη­μα (Εκ­δό­σεις ΣΥΓ­ΧΡΟ­ΝΟΙ ΟΡΙ­ΖΟ­ΝΤΕΣ)
  6. «Ρε­τούς». Μυ­θι­στό­ρη­μα (Εκ­δό­σεις ΝΗ­ΣΙ­ΔΕΣ)
  7. «Θεσ­σα­λο­νί­κης χαλ­κεία και χαλ­κεύ­μα­τα». Μυ­θι­στο­ρί­ες (Εκ­δό­σεις ΙΑ­ΝΟΣ)
  8. Δι­η­γή­μα­τα για λο­γο­τε­χνι­κά πε­ρι­ο­δι­κά

Σχέσεις Σωμάτων και Αρχιτεκτονική

Τσουκαλά Κυριακή

Σελίδες: 208
ISBN: 9786182043004
Τιμή: 13,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)

Το ερώ­τη­μα γύ­ρω από τον αν­θρω­πο­γε­νή χώ­ρο και τη σχέ­ση του με την κοι­νω­νία-τον πο­λι­τι­σμό-τον άν­θρω­πο ανα­δύ­ε­ται και πά­λι με έντα­ση. Όπως και η συ­ζή­τη­ση για το σώ­μα και το ρό­λο του στη συ­νά­ντη­σή μας με τον κό­σμο, για τους τρό­πους με τους οποί­ους συ­ναλ­λάσ­σε­ται με το κτι­σμέ­νο πε­ρι­βάλ­λον συμ­με­τέ­χο­ντας το ίδιο στη δο­μή-ορ­γά­νω­ση-και-αισθη­τι­κή του αλ­λά και τους τρό­πους με τους οποί­ους το χω­ρι­κό νό­η­μα εγ­γρά­φε­ται σε αυτό ρυθ­μί­ζο­ντας αντί­στοι­χα τις στά­σεις, τις συ­μπε­ρι­φο­ρές και τη δρα­στη­ρι­ό­τη­τά του.

Στο πλαί­σιο αυτού του πο­νή­μα­τος θα ασχο­λη­θού­με με την έν­νοια του σώ­μα­τος, τη ρευ­στή και δι­αρ­κώς με­τα­βαλ­λό­με­νη συν­θή­κη συ­γκρό­τη­σής της, με τους ποι­κί­λους τρό­πους δι­κτύ­ω­σής της με την κοι­νω­νία και τον πο­λι­τι­σμό, την ιστο­ρία και το πε­ρι­βάλ­λον. Στό­χος μας είναι να ανα­σύ­ρου­με από τον πα­ρελ­θό­ντα και πα­ρο­ντι­κό χρό­νο αντι­λή­ψεις για το σώ­μα που επέ­δρα­σαν στην αρ­χι­τε­κτο­νι­κή θε­ω­ρία και πρα­κτι­κή, εστι­ά­ζο­ντας σε αυτόν τον δι­ά­λο­γο σώ­μα­τος–κτι­σμέ­νου χώ­ρου. Δι­α­κρί­να­με πέ­ντε αντι­λή­ψεις: το σώ­μα ως τό­πο κο­σμο­λο­γι­κών ανα­φο­ρών και ανα­λο­γι­ών (σώ­μα-κάλ­λος), το σώ­μα ως μη­χα­νι­κή οντό­τη­τα αδι­α­με­σο­λά­βη­τη από συ­γκι­νη­σι­α­κές και βι­ω­μα­τι­κές απο­κρί­σεις (σώ­μα-μη­χα­νή), το σώ­μα-τό­πο εγ­γρα­φής σχέ­σε­ων εξου­σί­ας (σώ­μα-τό­πος πει­θάρ­χη­σης), το σώ­μα που δι­α­με­σο­λα­βεί­ται από τις εγ­γρα­φές και τους συμ­βο­λι­σμούς των κοι­νω­νι­κών επα­φών και δρα­στη­ρι­ο­τή­των (το σώ­μα-βί­ω­μα), κα­θώς και το δι­κτυ­ω­μέ­νο επι­κοι­νω­νι­α­κά σώ­μα της σύγ­χρο­νης επο­χής των νέ­ων τε­χνο­λο­γι­ών (σώ­μα-δί­κτυο). Πα­ρα­τη­ρού­με τις έντο­νες συν­δι­αλ­λα­γές αυτών των αντι­λή­ψε­ων με τον κτι­σμέ­νο αν­θρω­πο­γε­νή χώ­ρο, έναν πλού­σιο πο­λυ­φω­νι­κό δι­ά­λο­γο εντός του ιστο­ρι­κού πλαι­σίου, των κυ­ρί­αρ­χων κοι­νω­νι­κο-πο­λι­τι­σμι­κών εγ­γρα­φών και των ιδι­αί­τε­ρων προ­σω­πι­κών ανα­φο­ρών.

Επι­θυ­μού­με, μέ­σα από αυτήν την με­λέ­τη, να συμ­βάλ­λου­με στη συ­ζή­τη­ση για τις δυ­να­τό­τη­τες και τους πε­ρι­ο­ρι­σμούς των εκά­στο­τε αντι­λή­ψε­ων, για την εν­δε­χο­με­νι­κή ανά­δυ­ση νέ­ων αντι­λή­ψε­ων ιδι­αί­τε­ρα στο ση­με­ρι­νό με­τα­βα­τι­κό κα­θε­στώς των πολ­λα­πλών κρί­σε­ων και ανα­δι­α­τά­ξε­ων της κοι­νω­νί­ας και του πο­λι­τι­κού.

Η Κυ­ρι­α­κή Τσου­κα­λά σπού­δα­σε αρ­χι­τε­κτο­νι­κή στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (1972-74) και στη Γε­νεύη (1974-78). Έκα­νε τις με­τα­πτυ­χι­α­κές της σπου­δές στην κοι­νω­νι­ο­λο­γία και την ψυ­χο­λο­γία του χώ­ρου στο Πα­ρί­σι. Εκ­πό­νη­σε δύο δι­δα­κτο­ρι­κές δι­α­τρι­βές σε θέ­μα­τα κοι­νω­νι­κής ψυ­χο­λο­γί­ας και αρ­χι­τε­κτο­νι­κής σε πα­νε­πι­στή­μια της Γαλ­λί­ας κα­θώς και δι­α­τρι­βή επί υφη­γε­σία στην ορ­γά­νω­ση του χώ­ρου και την πο­λε­ο­δο­μία στο Universite Paris X-Nanterre. Σή­με­ρα είναι ομό­τι­μη κα­θη­γή­τρια στο Τμή­μα Αρ­χι­τε­κτό­νων της Πο­λυ­τε­χνι­κής Σχο­λής του Αρι­στο­τε­λείου Πα­νε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης και μέ­λος της ερευ­νη­τι­κής ομά­δας Environnement urbain: Processus cognitifs et representations του Πα­νε­πι­στη­μίου Universite Paris X-Nanterre. Εξει­δι­κεύ­τη­κε στη σχέ­ση του παι­διού με το κτι­σμέ­νο πε­ρι­βάλ­λον στην κλί­μα­κα του αρ­χι­τε­κτο­νι­κού και αστι­κού χώ­ρου. Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα επι­κε­ντρώ­θη­καν στις ψυ­χο­κοι­νω­νι­κές ποι­ό­τη­τες του σχο­λι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος και του ανοι­κτού δη­μό­σιου χώ­ρου. Τε­λευ­ταία ασχο­λεί­ται με την ταυ­τό­τη­τα των νέ­ων μορ­φών δη­μό­σιου χώ­ρου που χα­ρα­κτη­ρί­ζουν τις (με­τα)πό­λεις στη σύγ­χρο­νη επο­χή της πα­γκο­σμι­ο­ποί­η­σης μέ­σα από τη με­λέ­τη της συ­μπε­ρι­φο­ράς των ατό­μων.

Έχει συγ­γρά­ψει τα βι­βλία Τά­σεις στη σχο­λι­κή αρ­χι­τε­κτο­νι­κή (Πα­ρα­τη­ρη­τής, 2000), L’image de la ville chez l’enfant (Anthropos-Economica, 2001), Παι­δι­κή αστι­κή εντο­πία (Τυ­πω­θή­τω Γ. Δαρ­δα­νός, 2005), Les territoires urbains de l’enfant (L’Harmattan, 2007), Εξα­στι­σμός και ταυ­τό­τη­τα (Επί­κε­ντρο, 2009), Ρο­ϊ­κές χω­ρο­γρα­φί­ες και εκ­παι­δευ­τι­κές ανα­στο­χα­στι­κές αντι­στί­ξεις (Επί­κε­ντρο, 2014) και Fluid Space and Transformational Learning (Routledge, 2016). ΄Εχει επι­με­λη­θεί και συ­νε­πι­με­λη­θεί συλ­λο­γι­κούς τό­μους οι οποίοι εκ­δό­θη­καν στην Ελ­λά­δα, τη Γαλ­λία και τη Με­γά­λη Βρε­τα­νία.

«Έλληνας είσαι ή γίνεσαι;»

Πουγαρίδης Στέφανος

Σελίδες: 288
ISBN: 9786182042205
Τιμή: 18,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)

Το ανά χεί­ρας βι­βλίο εκ­κι­νεί από το πε­δίο της Ιστο­ρί­ας και το εμπλου­τί­ζει με τις νε­ω­τε­ρι­κές θε­ω­ρί­ες του εθνι­κι­σμού και της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας. Για την επε­ξερ­γα­σία του υλι­κού αξι­ο­ποι­ού­νται τα με­θο­δο­λο­γι­κά ερ­γα­λεία της Κρι­τι­κής Ανά­λυ­σης Λό­γου. Κε­ντρι­κή θέ­ση είναι ότι ο λό­γος απο­τε­λεί ερ­γα­λείο για την κα­τα­σκευή της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας, στην Επαρ­χία Φλώ­ρι­νας, την πε­ρί­ο­δο του Με­σο­πό­λε­μου. Η πο­λι­τι­σμι­κή ποι­κι­λο­μορ­φία της πε­ρι­ο­χής σε συν­δυ­α­σμό με το νέο πε­ρι­ε­χό­με­νο της ελ­λη­νι­κής εθνι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, την εξε­τα­ζό­με­νη πε­ρί­ο­δο, συ­γκρο­τούν ένα ελ­κυ­στι­κό πε­ρι­βάλ­λον για την εξα­γω­γή συ­μπε­ρα­σμά­των ανα­φο­ρι­κά με τη σχέ­ση λό­γου και εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας. Βα­σι­κό επι­χεί­ρη­μά μας είναι πως δεν υπάρ­χει μια αναλ­λοί­ω­τη ταυ­τό­τη­τα, με την ουσι­ο­κρα­τι­κή αντί­λη­ψη, αλ­λά δι­α­φο­ρε­τι­κές εκ­φάν­σεις της δο­μού­νται με βά­ση το ιδε­ο­λο­γι­κό και πο­λι­τι­κό συ­γκεί­με­νο.

Στο πό­νη­μα με­λε­τά­ται και ανα­λύ­ε­ται ο λό­γος μι­ας ιντελ­λι­γκέ­ντσι­ας, όπως την ορί­ζει ο Anthony Smith, η οποία αξι­ο­ποιεί την κοι­νω­νι­κή επιρ­ροή και τη δυ­να­τό­τη­τα πρό­σβα­σής της στον Τύ­πο, προ­κει­μέ­νου να απο­δο­μή­σει τις ανε­πι­θύ­μη­τες ταυ­τό­τη­τες, να δο­μή­σει νέ­ες, να με­τα­σχη­μα­τί­σει τις προ­ϋ­πάρ­χου­σες, ομο­γε­νο­ποι­ώ­ντας τα κοι­νω­νι­κά υπο­κεί­με­να υπό την ιδι­ό­τη­τα του Έλ­λη­να πο­λί­τη. Στο πλαί­σιο αυτό, ερευ­νού­με το πώς κα­τα­σκευ­ά­ζε­ται ο εθνι­κός χρό­νος και ο εθνι­κός χώ­ρος, έν­νοι­ες τις οποί­ες εν­δι­α­φέ­ρε­ται ζω­η­ρά να χυ­τεύ­σει η εθνι­κή ιδε­ο­λο­γία.

Η διά του λό­γου επιρ­ροή συμ­βάλ­λει στο να συ­γκρο­τη­θούν τα κοι­νω­νι­κά υπο­κεί­με­να σε κά­τι που πριν, ίσως, δεν «ήταν», αλ­λά κα­τέ­στη εφι­κτό να «γί­νουν» στην πο­ρεία.

Ο Στέ­φα­νος Που­γα­ρί­δης γεν­νή­θη­κε στη Φλώ­ρι­να, όπου και ερ­γά­ζε­ται ως Φι­λό­λο­γος στη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση, ενώ έχει δι­α­τε­λέ­σει και στέ­λε­χος της εκ­παί­δευ­σης. Είναι από­φοι­τος Φι­λο­λο­γί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Ιω­αν­νί­νων, με ειδί­κευ­ση στον Κλα­σι­κό το­μέα. Είναι κά­το­χος Με­τα­πτυ­χι­α­κού δι­πλώ­μα­τος στις Επι­στή­μες της Αγω­γής και στις Νέ­ες Τε­χνο­λο­γί­ες (Πα­νε­πι­στή­μιο Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας) και Δι­δά­κτο­ρας στην Το­πι­κή Ιστο­ρία (Δι­δα­κτο­ρι­κό από το ίδιο Πα­νε­πι­στή­μιο). Τα ερευ­νη­τι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντα σχε­τί­ζο­νται με την πο­λι­τι­κή Ιστο­ρία, την Το­πι­κή Ιστο­ρία, τις ταυ­τό­τη­τες και τη Δι­δα­κτι­κή της Ιστο­ρί­ας. Έχει συγ­γρά­ψει άρ­θρα που έχουν δη­μο­σι­ευ­τεί σε Πρα­κτι­κά Συ­νε­δρί­ων και πε­ρι­ο­δι­κά. Είναι μέ­λος επι­στη­μο­νι­κών ενώ­σε­ων που προ­ω­θούν την έρευ­να γύ­ρω από ιστο­ρι­κά και φι­λο­λο­γι­κά ζη­τή­μα­τα.

Έθνος «εξ απαλών ονύχων»

Κιρκινέ Ευαγγελία

Σελίδες: 272
ISBN: 9786182041826
Τιμή: 16,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)

Στη με­λέ­τη αυτή προ­σεγ­γί­ζε­ται ο χώ­ρος του νη­πι­α­γω­γείου ως ένα πε­δίο κοι­νω­νι­κής και πο­λι­τι­κής δρά­σης, ως φο­ρέ­ας εθνι­κο­θρη­σκευ­τι­κής αγω­γής και τα παι­διά ως κοι­νω­νι­κά δρώ­ντα υπο­κεί­με­να κα­τά τη δι­α­δι­κα­σία της πο­λι­τι­κής τους κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης.

Τα ερευ­νη­τι­κά ευρή­μα­τα ανα­τρέ­πουν την άπο­ψη ότι ο κό­σμος του νη­πι­α­γω­γείου συ­νι­στά μια ουδέ­τε­ρη πε­ρι­ο­χή έξω από την πο­λι­τι­κή σφαί­ρα. Αντί­θε­τα, πα­ρά την έλ­λει­ψη ενός λε­πτο­με­ρούς ανα­λυ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος, τη μι­κρή ηλι­κία των παι­δι­ών και την απου­σία σχο­λι­κών εγ­χει­ρι­δί­ων, η πο­λι­τι­κή κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση και η εθνι­κο­θρη­σκευ­τι­κή δι­α­παι­δα­γώ­γη­ση των παι­δι­ών λαμ­βά­νει χώ­ρα. Η δι­α­δι­κα­σία αυτή μά­λι­στα, δεν έχει ασυ­νέ­χει­ες πε­ρι­ο­ρι­ζό­με­νη στις εθνι­κές γι­ορ­τές αλ­λά συ­νι­στά ένα χω­ρο­χρο­νι­κό «συ­νε­χές» το οποίο δι­α­περ­νά και δι­α­πο­τί­ζει πολ­λές πτυ­χές του προ­γράμ­μα­τος και των κα­θη­με­ρι­νών πρα­κτι­κών. Επι­πλέ­ον η σφυ­ρη­λά­τη­ση της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας δεν αφο­ρά μό­νο στα προ­φα­νή στοι­χεία που «δι­δά­σκο­νται» τα παι­διά αλ­λά και μια σει­ρά «δευ­τε­ρευ­ου­σών» ιδε­ών και αξι­ών που συ­ντεί­νουν στη βί­ω­ση της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας στο νη­πι­α­γω­γείο ως μί­ας ιδι­αί­τε­ρης εθνο­πο­λι­τι­σμι­κής εμπει­ρί­ας χω­ρίς να ονο­μα­τί­ζε­ται πά­ντα ως τέ­τοια.

Η Ευαγ­γε­λία Κιρ­κι­νέ γεν­νή­θη­κε και με­γά­λω­σε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη όπου και σπού­δα­σε στο Τμή­μα Επι­στη­μών Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής και Εκ­παί­δευ­σης του ΑΠΘ. Είναι Δρ. Παι­δα­γω­γι­κής και Με­τα­δι­δα­κτο­ρι­κή ερευ­νή­τρια της Σχο­λής Αν­θρω­πι­στι­κών και Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών του Πα­νε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λί­ας ενώ τα τε­λευ­ταία 3 χρό­νια ερ­γά­ζε­ται ως Συ­ντο­νί­στρια Εκ­παί­δευ­σης Προ­σφύ­γων. Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν στον εθνο­κε­ντρι­σμό του ελ­λη­νι­κού σχο­λείου, τη δι­α­πο­λι­τι­σμι­κή εκ­παί­δευ­ση, τα αν­θρώ­πι­να δι­και­ώ­μα­τα και την έμ­φυ­λη ισό­τη­τα.

Ζητήματα Διαπραγμάτευσης της Επαγγελματικής Ταυτότητας Υποψηφίων Εκπαιδευτικών

Κηπουροπούλου Ευμορφία

Σελίδες: 136
ISBN: 9786182042021
Τιμή: 9,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)

Το εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα των Πα­νε­πι­στη­μί­ων έχει δι­ευ­ρυν­θεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια υπό την πί­ε­ση των ρα­γδαί­ων τε­χνο­λο­γι­κών εξε­λί­ξε­ων αλ­λά και των πο­λι­τι­κο­κοι­νω­νι­κών αλ­λα­γών, προ­κει­μέ­νου να εντά­ξει στα προ­γράμ­μα­τα σπου­δών πολ­λές νέ­ες επαγ­γελ­μα­τι­κές ομά­δες. Στο πλαί­σιο μά­λι­στα αυτών των δι­αρ­κών αλ­λα­γών το Πα­νε­πι­στή­μιο κα­λεί­ται πια να προ­ε­τοι­μά­σει τους φοι­τη­τές και τις φοι­τή­τρι­ες για ένα –στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα– άγνω­στο επαγ­γελ­μα­τι­κό μέλ­λον. Ο Barrow υπο­στη­ρί­ζει ότι ο ρό­λος του Πα­νε­πι­στη­μίου στη δι­α­μόρ­φω­ση της επαγ­γελ­μα­τι­κής ταυ­τό­τη­τας έγκει­ται στην πα­ρο­χή εκεί­νων των ευκαι­ρι­ών που θα συμ­βάλ­λουν στην ανά­πτυ­ξη των κοι­νω­νι­κών, κρι­τι­κών, πο­λι­τι­σμι­κών και προ­σω­πι­κών πλευ­ρών της επαγ­γελ­μα­τι­κής ταυ­τό­τη­τας. Βα­σι­κό ρό­λο του Πα­νε­πι­στη­μίου απο­τε­λεί η πα­ρο­χή επαγ­γελ­μα­τι­κής εκ­παί­δευ­σης, αλ­λά ταυ­το­χρό­νως το Πα­νε­πι­στή­μιο οφεί­λει να πα­ρέ­χει μια με­τα­σχη­μα­τι­στι­κή μά­θη­ση και εκ­παί­δευ­ση η οποία πε­ρι­λαμ­βά­νει δι­α­δι­κα­σί­ες που να εμπλέ­κουν τους φοι­τη­τές και τις φοι­τή­τρι­ες ως ενερ­γά υπο­κεί­με­να στη μά­θη­ση.

H με­λέ­τη και η ανά­λυ­ση του λό­γου των φοι­τη­τών και φοι­τη­τρι­ών της Σχο­λής Κα­λών Τε­χνών δεί­χνει πως οι πε­ρισ­σό­τε­ροι/ες αντι­με­τω­πί­ζουν θε­τι­κά την παι­δα­γω­γι­κή κα­τάρ­τι­ση που πα­ρέ­χει η Σχο­λή προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σουν τα εφό­δια για να εντα­χθούν στο μέλ­λον στην εκ­παι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα ενώ οι φοι­τη­τές και οι φοι­τή­τρι­ες του Τμή­μα­τος Δη­μο­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης μέ­σω της κα­τα­γρα­φής των ημε­ρο­λο­γί­ων της Πρα­κτι­κής τους Άσκη­σης εισέρ­χο­νται σε μια δι­α­δι­κα­σία συ­σχέ­τι­σης της θε­ω­ρί­ας με την πρά­ξη, της κα­τα­γρα­φής των σχε­δι­α­σμών δι­δα­σκα­λί­ας, λο­γο­δο­τούν για τις παι­δα­γω­γι­κές και δι­δα­κτι­κές επι­λο­γές τους και εξε­τά­ζουν και επα­νε­ξε­τά­ζουν στο πλαί­σιο του ανα­στο­χα­σμού τους τις εκ­παι­δευ­τι­κές τους επι­λο­γές. Οι υπο­ψή­φιοι εκ­παι­δευ­τι­κοί δι­α­μορ­φώ­νουν και δι­α­πραγ­μα­τεύ­ο­νται πα­ράλ­λη­λα την επαγ­γελ­μα­τι­κή τους ταυ­τό­τη­τα, κα­θώς κα­τα­λαμ­βά­νουν και τις αντί­στοι­χες θέ­σεις υπο­κει­μέ­νου, αυτού του/της ενερ­γού εκ­παι­δευ­τι­κού και του/της ανα­στο­χα­ζό­με­νου/ης επαγ­γελ­μα­τία.

Η Ευμορ­φία Κη­που­ρο­πού­λου είναι πτυ­χι­ού­χος του Τμή­μα­τος Φι­λο­σο­φί­ας και Παι­δα­γω­γι­κής του Α.Π.Θ., έχει λά­βει το με­τα­πτυ­χι­α­κό της και τον τίτ­λο του Δι­δά­κτο­ρα Φι­λο­σο­φί­ας με ειδί­κευ­ση στην Παι­δα­γω­γι­κή και έμ­φα­ση στη Δι­α­πο­λι­τι­σμι­κή Εκ­παί­δευ­ση από το Τμή­μα Φι­λο­σο­φί­ας και Παι­δα­γω­γι­κής του Α.Π.Θ. και είναι Με­τα­δι­δά­κτωρ Παι­δα­γω­γι­κής. Το επι­στη­μο­νι­κό της έρ­γο έχει δη­μο­σι­ευ­θεί σε δι­ε­θνή και πα­νελ­λή­νι­ας εμ­βέ­λει­ας πε­ρι­ο­δι­κά και έχει ανα­κοι­νω­θεί σε πα­νελ­λή­νια και δι­ε­θνή συ­νέ­δρια. Τα επι­στη­μο­νι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν τη Δι­α­πο­λι­τι­σμι­κή Εκ­παί­δευ­ση, τις ταυ­τό­τη­τες, την Εκ­παί­δευ­ση Εκ­παι­δευ­τι­κών, τη με­τα­νά­στευ­ση και την Κρι­τι­κή Ανά­λυ­ση Λό­γου. Έχει απα­σχο­λη­θεί ως Επι­στη­μο­νι­κή Συ­νερ­γά­τι­δα και δι­δά­σκου­σα σε πα­νε­πι­στη­μι­α­κά τμή­μα­τα και έχει εκ­δώ­σει 3 μο­νο­γρα­φί­ες. Ερ­γά­ζε­ται ως Ειδι­κή Επι­στή­μων στο Τμή­μα Δη­μο­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης της Σχο­λής Κοι­νω­νι­κών και Αν­θρω­πι­στι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας και από το 2020 ερ­γά­ζε­ται ως φι­λό­λο­γος στη Β/θμια Εκ­παί­δευ­ση.