Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Άρτιο κατά παρέκκλιση του Θωμά Ψύρρα
μυθιστόρημα

Μια άσκηση ευαισθησίας για το σήμερα και έκφραση ανησυχίας για το αύριο.
Ένα μυθιστόρημα, δυστυχώς, επίκαιρο.

Ένας άνθρωπος επιχειρεί με τον δικό του ιδιαίτερο λόγο να «μαρτυρήσει» τα όσα πέρασε στην προσπάθειά του να επιβάλλει το Δίκιο για τον τόπο όπου επέλεξε να ζήσει. Οι σχέσεις που διατηρεί με τη φύση τον καθοδηγούν. Αισθάνεται χρέος του να διαφυλάξει το παρόν και το μέλλον του τόπου. Συγκρούεται με τοπικά συμφέροντα, με την ελληνική γραφειοκρατία, τον κομματισμό, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος, τις διαμορφωμένες υπαλληλικές ιεραρχίες, αλλά και τις καταναλωτικές λογικές της ελληνικής κοινωνίας. Θα φτάσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να αντιληφθεί πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ο ίδιος θύμα μιας μηχανής που δεν διστάζει να υποτιμήσει το παραδοσιακό λαϊκό ήθος στο όνομα μιας δήθεν «ανάπτυξης». Μια άσκηση ευαισθησίας και έκφραση ανησυχίας για τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού και της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

«Αλλά, προτού ξεκινήσουμε, να κάνουμε μία ακόμα εξήγηση. Άκου… Δεν ξέρω το πώς εσύ εννοείς το Δίκιο. Αλλά άμα βγαίνει από το δικό μου στόμα αυτή η λέξη – θέλω να το ξέρεις–, τη λέω με το Δ κεφαλαίο – μεγάλο «Δ». Πολύ μεγάλο. Μέγιστο ως με τον κόσμον όλον, κι ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί άμα ο κόσμος δεν είναι από Δικαιοσύνη φτιαγμένος, τότες για ποιο λόγο έγινε; Τι με κοιτάς; Σιγά τις φιλοσοφίες που λέω. Η Δικαιοσύνη είναι που μας κρατεί στον κόσμο, αυτή είναι η δύναμις που κρατεί ζυγιασμένα κι αρμονικά τα πάντα, τόπους, ουρανούς, άστρα, φυτά, ζωντανά κι ανθρώπους. Όλα. Σ’ τα λέω αυτά για να καταλάβεις πως, άμα έχεις όρεξη ν’ ακούσεις, καταπώς λες, θα δεχτείς ετούτη την αρχή. Γιατί εγώ έτσι ερμηνεύω τον κόσμο».
Απόσπασμα από το βιβλίο

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Θωμά Ψύρρα Θα βοσκήσω το μαύρο και Τι απομένει απ’ τη φωτιά.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Κάποτε υπήρχαν λύκοι της Charlotte McConaghy
μυθιστόρημα

μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Η αλησμόνητη ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τα πλάσματα που αγαπά. Ένα page-turner που μας βάζει σε σκέψεις.

Από τη συγγραφέα του πολυαγαπημένου Πριν χαθούν τα πουλιά,
ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται στα άγρια σκοτσέζικα Χάιλαντς.

Η Ίντι Φλιν φτάνει στη Σκοτία, μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, την Άγκι, ως επικεφαλής μιας ομάδας βιολόγων που έχουν αναλάβει να επανεντάξουν στα απομονωμένα Χάιλαντς δεκατέσσερις γκρίζους λύκους. Ελπίζει ότι θα γιατρέψει το τοπίο που πεθαίνει, αλλά και την αδελφή της, που ορισμένα τρομερά μυστικά την έχουν τραυματίσει βαθιά. Και η Ίντι όμως δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, το κακό που έχει δει την έχει αλλάξει – το κακό που κάνουν οι άνθρωποι στη φύση αλλά και ο ένας στον άλλον. Όταν όμως ένας αγρότης βρίσκεται νεκρός, η Ίντι ξέρει πού θα ρίξουν το φταίξιμο οι ντόπιοι. Αδυνατώντας να δεχτεί ότι μπορεί να είναι υπεύθυνοι οι λύκοι, η Ίντι παίρνει την παράτολμη απόφαση να τους προστατεύσει. Αν όμως δεν σκότωσαν τον αγρότη οι λύκοι, τότε ποιος τον σκότωσε; Και τι θα κάνει η Ίντι όταν οι υποψίες στραφούν στον άντρα που έχει αρχίσει να ερωτεύεται;
Ορμητικό και μαγικό, το νέο βιβλίο της Charlotte McConaghy είναι η αλησμόνητη ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τα πλάσματα που αγαπά – αν δεν την κατασπαράξει πρώτα η άγρια φύση που ήταν κάποτε το καταφύγιό της.

«Ολοζώντανες περιγραφές, υπέροχη απόδοση. Μια ιστορία γεμάτη αδιόρατες εκπλήξεις… Εκπληκτικό».
Publishers Weekly

«Ποιητικό… Μια υπέροχη, συναρπαστική ιστορία για έναν κόσμο που θα μπορούσε να είναι ο δικός μας».
Kirkus

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Πριν χαθούν τα πουλιά.

ΞΕΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σειρά: Το χρονικό μιας οικογένειας
Αυτή η πραγματική νύχτα της Rebecca West
μυθιστόρημα

μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Ο αγώνας του φωτός ενάντια στο σκοτάδι, του καλού ενάντια στο κακό. Ένα αλησμόνητο οικογενειακό πορτρέτο από τη χαρισματική Rebecca West.

Το δεύτερο μέρος μιας εμβληματικής τριλογίας

Μια ταλαντούχα μουσικός και οι δικοί της αναρωτιούνται τι συνεπάγεται να είσαι νέα γυναίκα και μόνη. Εγκαταλελειμμένοι από τον άβουλο πατέρα τους, η Ρόουζ και η οικογένειά της πρέπει να βγουν από το άνετο καθιστικό τους για να ανακαλύψουν έναν κόσμο καλοσυνάτων προστατών, δασκάλων μουσικής και αναγνώρισης, αλλά και αλληλοσπαραγμού, αντισημιτισμού και κοινωνικής πίεσης για γάμο. Τοποθετημένο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βαθύ, εκφραστικό οικογενειακό πορτρέτο της Rebecca West ζωντανεύει μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες ανακαλύπτουν σιγά σιγά τη φωνή τους και τη χαρά του να ζεις από τα ταλέντα σου.
Στον δεύτερο τόμο της τριλογίας της μεγάλης κυρίας των βρετανικών γραμμάτων, μετά Το σιντριβάνι ξεχειλίζει βυθιζόμαστε και πάλι στο σύμπαν της οικογένειας Όμπρι, αυτή τη φορά όμως επικεντρωνόμαστε κυρίως στο πορτρέτο της μίας δίδυμης κόρης της οικογένειας, που έχει πλέον μεγαλώσει και προσπαθεί να βρει τον δικό της δρόμο στη ζωή.

«Το μυθιστόρημα της Rebecca West πετυχαίνει αυτό που νομίζαμε πως μόνο η μουσική μπορούσε να κάνει, να πει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με τη νύχτα που δηλώνει ο τίτλος, το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι φωτεινό και ηλιόλουστο. Μια ιστορία που συνδυάζει τη μαγεία της εικόνας με το διανοητικό μεγαλείο».
Literary Review

«Μια παρέλαση από στιγμιότυπα από την κοινωνική και οικογενειακή ζωή της εποχής, αποδοσμένα με χάρη και γούστο. Κινούνται με μοναδικό τρόπο από την κωμωδία στην τραγωδία και ισορροπούν συναρπαστικά ανάμεσα στον ανοιχτόκαρδο συναισθηματισμό και τη στεγνή, αιχμηρή ειρωνεία».
Kirkus Reviews

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο της σειράς Το χρονικό μιας οικογένειας: Το σιντριβάνι ξεχειλίζει.

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι του Oscar Wilde
μυθιστόρημα
μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη

Ένα από τα πιο ανορθόδοξα μυθιστορήματα της νεότερης εποχής, το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του ηδονοθήρα Ντόριαν, ο οποίος, συνεπαρμένος από το εξαιρετικά όμορφο πορτρέτο που του φιλοτεχνεί ο ζωγράφος Μπάζιλ Χόλγoυορντ, πουλάει την ψυχή του με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα και το αιώνιο κάλλος. Υπό την επιρροή του φίλου του, του λόρδου Χένρι Γουότoν, ο Ντόριαν θα παραδοθεί σε έναν ακόλαστο τρόπο ζωής, τον οποίο κρατά κρυφό από την υψηλή κοινωνία, στα μάτια της οποίας παραμένει ένας τζέντλεμαν. Το πορτρέτο, σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του, φέρει τα σημάδια της φθοράς του. Οι υπαινιγμοί για τις ακατονόμαστες αμαρτίες στις οποίες επιδίδεται ο ήρωας προκάλεσαν σκάνδαλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο το 1891 – το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη του Oscar Wilde το 1895. Βέβαια, ούτε οι Bρετανοί κριτικοί της εποχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο έργο αυτό, αν και τα λόγια του συγγραφέα του, «Αφήστε το βιβλίο μου, σας παρακαλώ, στην αθανασία που του αξίζει», αποδείχτηκαν μάλλον προφητικά. Σήμερα, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, η φαουστική ιστορία ηθικού ξεπεσμού του Oscar Wilde εξακολουθεί να γοητεύει.

«Ο Oscar Wilde έγραψε τη χρυσή επιτομή της παρακμής».
Guardian

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Λάθος μέρος, λάθος στιγμή της Gillian McAllister

μετάφραση: Μαρία-Νεφέλη Ταμία
Πώς σταματάς έναν φόνο που έχει ήδη συμβεί; Ψάξε στο παρελθόν για να βρεις την απάντηση.

Η Βρετανίδα Gillian McAllister, η συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων που έχουν μπει στις λίστες των μπεστ σέλερ των Sunday Times και New York Times, μας επιφυλάσσει ένα έξυπνο, με ισορροπημένες ανατροπές, μυθιστόρημα που κινείται με ευελιξία ανάμεσα στο αστυνομικό, το ψυχολογικό και το κοινωνικό, με κύρια όπλα τον ιλιγγιώδη ρυθμό των γεγονότων και την αίσθηση κινούμενης άμμου που δημιουργείται με την αντιστροφή του χρόνου.
Τέλη Οκτώβρη. Περασμένα μεσάνυχτα. Ξαγρυπνάς περιμένοντας τον δεκαοχτάχρονο γιο σου. Έχει αργήσει. Εκεί που κοιτάζεις από το παράθυρο, τον βλέπεις. Συνειδητοποιείς ότι δεν είναι μόνος: πλησιάζει έναν άντρα, κι είναι οπλισμένος. Δεν το πιστεύεις όταν τον βλέπεις να το κάνει: ο αστείος, χαρούμενος έφηβος γιος σου σκοτώνει έναν άγνωστο, μπροστά στα μάτια σου, στον δρόμο έξω από το σπίτι σου. Δεν ξέρεις ποιον. Δεν ξέρεις γιατί. Ξέρεις μονάχα ότι ο γιος σου τώρα κρατείται, το μέλλον του συντρίμμια. Εκείνη τη νύχτα αποκοιμιέσαι απελπισμένη. Ώσπου ξυπνάς… και είναι χθες. Κι έπειτα ξαναξυπνάς… και είναι προχθές. Κάθε πρωί ξυπνάς μια μέρα πριν, κι ακόμα μια μέρα πριν από τον φόνο. Κι έχεις άλλη μια ευκαιρία να τον σταματήσεις. Κάπου στο παρελθόν βρίσκεται μια απάντηση. Το έναυσμα αυτού του εγκλήματος – κι η μόνη σου επιλογή είναι να το βρεις…
Ένα επιδέξιο, απολαυστικό μυθιστόρημα, αριστοτεχνικά γραμμένο με σφιχτοδεμένη πλοκή που εκτυλίσσεται στο Λίβερπουλ και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 37 χώρες, ενώ θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη Sony Pictures.

«Η απόλυτη τελειότητα, κάθε λέξη, κάθε στιγμή. Αριστούργημα… Μου πήρε το μυαλό. Αφού το τελείωσα έμεινα αποσβολωμένη. Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα ποτέ».
Lisa Jewell, συγγραφέας

«Επιδέξιο, απολαυστικό, με σφιχτοδεμένη πλοκή. Η McAllister χειρίζεται αριστοτεχνικά τη δική της εκδοχή της σειράς Ρώσικη κούκλα και της ταινίας Η μέρα της μαρμότας. Μην το χάσετε».
Observer

«Ένα μαγευτικό, διαφορετικό μυθιστόρημα. Εξαιρετικά πολυεπίπεδο, κάνει τα υπόλοιπα θρίλερ να ωχριούν και να μοιάζουν ανέμπνευστα μπροστά του».
Sunday Times

NON FICTION

Το κυνήγι της τελειότητας
Πώς να μην πέσεις στην παγίδα του Thomas Curran

μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος
Αντισταθείτε στην πίεση της τελειομανίας. Γίνετε ευτυχισμένοι απολαμβάνοντας τις χαρές της ατέλειας.

Σπίτια, διακοπές, αμάξια, προγράμματα γυμναστικής, προϊόντα ομορφιάς, δίαιτες, συμβουλές για τα παιδιά μας, για τη ζωή μας, για την παραγωγικότητά μας – ζούμε στο ολόγραμμα μιας απλησίαστης τελειότητας.
Η οικονομία μάς πιέζει περισσότερο από ποτέ, μας κατακλύζει με τελειομανείς φαντασιώσεις, δεν μας επιτρέπει να αισθανθούμε επαρκείς και μας αναγκάζει να επιζητούμε διαρκώς περισσότερα.
Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να τρέχουμε στον διάδρομο της ανεπάρκειας.
Στο βιβλίο αυτό ο Τhomas Curran μας προσφέρει διέξοδο: να συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους αντί να τους ανταγωνιζόμαστε, να συντηρούμε αντί να σπαταλάμε, να μην αντλούμε κέρδη βλάπτοντας τους άλλους ή τη φύση, να κρατάμε μόνο αυτά που χρειαζόμαστε, να εστιάζουμε στα σημαντικά, στην υγεία, στις σχέσεις, στη χαρά.
Ο Thomas Curran, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικής και Συμπεριφορικής Επιστήμης στο London School of Economics και παγκοσμίως ειδικός στην τελειομανία, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η τελειομανία μεγαλώνει, πώς φέρνει την καταστροφή στη ζωή μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη σταματήσουμε.
Το βιβλίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

«Μια ξεκάθαρη ματιά στο πώς η τελειομανία και η καπιταλιστική “εμμονή για διαρκή ανάπτυξη” έχουν συμβάλει στη μαζική δυσαρέσκεια και ανασφάλεια… Βασισμένη στην επιστημονική έρευνα και την προσωπική εμπειρία, η προσέγγιση του Curran είναι έξυπνη, εμπεριστατωμένη και καθησυχαστική».
Publishers Weekly

«Ένα μανιφέστο-καταδίκη του οικονομικού μας συστήματος για τη δημιουργία ενός στρεβλωμένου συνόλου αξιών που τρέφουν την τελειομανία».
Wall Street Journal

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά της Δρα Lauren Starnes
Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους

μετάφραση: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου
Πώς να ξεκινήσετε συζητήσεις με τα παιδιά σας για δύσκολα και σοβαρά θέματα χωρίς αμηχανία και δισταγμούς.

Όταν μιλάμε με μικρά παιδιά, ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με απρόσμενες και «δύσκολες» ερωτήσεις.
Τι είναι το διαζύγιο; Πού πάει το ζωάκι μου όταν πεθαίνει; Θα ξανάρθει το κύμα κακοκαιρίας; Πότε θα ξαναβρεί δουλειά η μαμά; Γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα;
Βασισμένο στο επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύχρονη πείρα της συγγραφέα, το βιβλίο αυτό χάρη στις ξεκάθαρες οδηγίες και την ποικιλία παραδειγμάτων βοηθάει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς:
να απαντούν σε ερωτήσεις με απλότητα και ειλικρίνεια,
να καθοδηγούν τα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους,
να τα στηρίζουν προστατεύοντας την αξιοπρέπεια και την αθωότητά τους, όταν μαθαίνουν για συνταρακτικά γεγονότα της τοπικής ή της ευρύτερης κοινωνίας.

Κάθε ερώτηση πρέπει να τη σεβόμαστε και να της δίνουμε απάντηση. Ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις, τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι οι έμπιστοι ενήλικες που βρίσκονται γύρω τους νοιάζονται για το καλό τους και επιδιώκουν να κάνουν τον κόσμο όσο πιο ασφαλή γίνεται.
Στο βιβλίο, απαραίτητο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς, θα βρει κανείς πραγματικές ερωτήσεις παιδιών και καθοδήγηση για θέματα όπως:
Ανεργία
Χωρισμός – Διαζύγιο
Ασθένεια – Θάνατος – Αποβολή
Χρήση ουσιών – Εξαρτήσεις
Φυλάκιση
Φυλή – Κουλτούρα
Πείνα – Επισιτιστική κρίση
Σωματική – Διανοητική αναπηρία
Φύλο – Σεξ
Φυσικές καταστροφές
Κοινωνικές αναταραχές
Βία – Τρομοκρατία

«Για να επιβιώσουν οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται δύο συστατικά: την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. Όταν τα παιδιά μάς κάνουν ερωτήσεις, επιβάλλεται να δίνουμε ειλικρινείς απαντήσεις για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη. Το βιβλίο αυτό δίνει και στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς όσα χρειάζονται για να κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Julia Cook, συγγραφέας

Το απόλυτο βιβλίο για το μωρό του Stephen Gross
Ο πιο απλός εικονογραφημένος οδηγός για υγιή και χαρούμενα μωρά

μετάφραση: Κατερίνα Γουλέτη, Χριστίνα Βαρλάμη
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας βήμα βήμα και με εικονογραφημένες συμβουλές.

Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο μπορεί να σας γεμίσει άγχος και άπειρες απορίες! Με το βιβλίο αυτό η φροντίδα του μωρού γίνεται ευκολότερη, το άγχος σας περιορίζεται, ενώ αποκτάτε σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να απολαύσετε μία από τις πιο μαγικές εμπειρίες της ζωής σας.
Το απαραίτητο βιβλίο για κάθε γονιό με έγκυρες συμβουλές από γιατρούς, μαίες, βρεφοκόμους και γονείς και πάνω από 700 εικόνες για γρήγορη και σαφή πληροφόρηση.