Στο μικρό νησί ζει ένα κορίτσι με τον φίλο της το μπλε σαλιγκάρι και τη γιαγιά της που φτιάχνει τραγούδια για να διώχνει μακριά τον χειμώνα.
Μια μέρα, φεύγοντας τα πουλιά για άλλα μέρη, έφυγε παρέα τους και η γιαγιά, αλλά όταν τα πουλιά επέστρεψαν, η γιαγιά δεν ήταν μαζί τους. Οι μελωδίες στο νησί, πλέον είχαν χαθεί και το κορίτσι αποφάσισε να ταξιδέψει, να τις βρει και να τις φέρει πίσω.
Ένα μακρύ ταξίδι χωρίς προορισμό, μια πορεία στο άγνωστο νύχτα και μέρα…
Ώσπου κάποια στιγμή κατάφερε να φτάσει στη στεριά και ανακάλυψε τις μελωδίες, κρυμμένες στο παλτό του χειμώνα. Αφού κατάφερε να τις ελευθερώσει, τις πήρε μαζί της και μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, έφτασε στο νησί τους.
Από τότε ο χειμώνας, δεν πλησίασε ξανά να κλέψει τις μελωδίες και το κορίτσι ζει πλέον ευτυχισμένο ανάμεσά τους.
Αν λοιπόν αναρωτιέστε για το όνομα του νησιού, ένα έχω να σας πω… το λένε ανάμνηση…

Όλοι μας έχουμε μέσα μας ένα τέτοιο νησί. Οι μελωδίες του είναι οι όμορφες ή και μη αναμνήσεις μας, που γράφτηκαν από εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα χάδια, τα λόγια τους, τις αγκαλιές και τα φιλιά τους. Εκεί κατοικούν για να μας θυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι. Εκεί οι μελωδίες απαλύνουν τον πόνο της απώλειας και ενισχύουν όλα όσα αποτελούν κομμάτια των αναμνήσεών μας.
Προτείνω λοιπόν να διαφυλάττουμε τις αναμνήσεις μας, να τους επιτρέπουμε να περιτριγυρίζονται με γλυκές μελωδίες, να περιηγούμαστε ανάμεσά τους όποτε το έχουμε ανάγκη, να αναγνωρίζουμε λόγια, δάκρυα αλλά και γέλια και να ταξιδεύουμε μαζί τους σε λιμάνια απάνεμα.
Ανάμνηση και απώλεια. Απώλεια και ανάμνηση. Δύο λέξεις άρρηκτα πολλές φορές συνδεδεμένες, δυο λέξεις που ναι μεν η απώλεια μας προϊδεάζει για κάτι λυπηρό, η ανάμνηση έρχεται να αντισταθμίσει αυτή τη λύπη και να μας θυμίσει όμορφες και τρυφερές στιγμές.

Πρόκειται για ένα όμορφο παιδικό βιβλίο με αλληγορική σημασία, που ξεχειλίζει αγάπη και τρυφερότητα και πραγματικά, χάρηκα που το διάβασα και το μοιράζομαι μαζί σας.

Εικονογράφηση Έφη Λαδά

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της Δυτικής Πελοποννήσου. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 130 βιβλία μερικά από αυτά έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. (Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Φλαμανδικά, Κορεάτικα, Ρουμανικά, Τουρκικά, Κροατικά, Ρωσικά και Κινέζικα).
Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το Hans Christian Andersen Award. Το βιβλίο της “In my dreams” από τις εκδόσεις Clavis, κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με κριτικές στο Kirkus Reviews, Publishers Weekly, forewordreviews, και το Amazon το επέλεξε μεταξύ των καλυτέρων βιβλίων για Ηλικίες 6-8. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: https://www.effielada.com/

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ένα μικρό νησί μικρό σαν κουβαρίστρα. Γεμάτο αγκαλιές, φιλιά, μυρωδιές, χρώματα, εποχές, χαμόγελα, στιγμές, δάκρυα, πρόσωπα, λέξεις… Απ’ όλα αυτά που έρχονται και προσπερνάνε. Μικρές ραφές που μας ενώνουν με όσα κρατάμε φυλαχτά στο μικρό νησί της ψυχής μας…