Το νέο μοτίβο της καθημερινότητας, τα lockdown, η επιβράδυνση της ζωής, δεν επέφεραν και την αντίστοιχη επιβράδυνση στην πληροφορία. Μάλλον αυτήν την επιτάχυναν. Το διαδίκτυο που ήδη διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, πλέον αποτελεί καταφύγιο στις μέρες του
εγκλεισμού και του περιορισμού των μετακινήσεων. Ιδιαίτερα τώρα, που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών διαφημίζουν με καμάρι τη μετάβαση στις ταχύτητες 5G, έστω και αν χρειάζεται συχνά να οδηγείς πιο αργά
σε δρόμους από τους οποίους πέρασαν οι σχετικές υποδομές, λόγω ανωμαλιών στο οδόστρωμα.


Ακόμη πιο γρήγορες ταχύτητες σε έναν κόσμο που έτρεχε βιαστικά χωρίς να ξέρει το λόγο.
Μοιραία, ο όγκος των πληροφοριών που τρέχουν ανεξέλεγκτα, συσκοτίζει περισσότερο το ήδη θολό τοπίο.
«Sites» με θεωρίες συνομωσίας, μυστικές έρευνες για τους πραγματικούς σκοπούς του εμβολιασμού, ένας νέος ιός που θα επιτεθεί σύντομα στην ανθρωπότητα, μία ασύλληπτη πλεκτάνη με στόχο τους συνταξιούχους και, κάπου στη μέση, η διαφήμιση ενός νέου πατρόν μάσκας προσώπου.
Η κοινή κάνουλα πληροφόρησης, το χαοτικό διαδίκτυο, συχνά παρασύρει σε αμφιβόλου προέλευσης πηγές ειδήσεων, που ακόμα και με παραπλανητικούς τίτλους, δίνουν την εντύπωση μίας ξαφνικής ανακάλυψης:
«Κάπου διάβασα πως ο ιός…»


Το «σκρολάρισμα» του ποντικιού προσφέρει διαρκώς νέα και νέα δεδομένα, από τα οποία συνήθως απομένει η εντύπωση. Η επιφανειακή ιδέα μίας αλήθειας, μίας αμφισβήτησης, ενός ενδεχομένου, ενός σεναρίου. Η αμφιβολία για τον ιό μετατράπηκε σε αμφιβολία για το ίδιο το εμβόλιο, σε αμφιβολία για τη θεραπεία, σε αμφιβολία για την όποια πρόθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε κοινωνικό πλαίσιο και να επιστρέψουν οι καθημερινοί ρυθμοί. Αν μη τι άλλο, είναι υγιές να αμφιβάλλει κανείς, μόνο που μέσα στη μαζική εισροή των διαφόρων διαδικτυακών «ειδήσεων», η ανεπίσημη πληροφόρηση τείνει συχνά να απειλεί με γενικευμένο αποπροσανατολισμό. Συχνά, η πρόληψη που επιτέλους υπόσχεται το εμβόλιο, αντιμετωπίζεται με καχυποψία γύρω από τους κινδύνους του, λες και ξαφνικά εξαφανίστηκαν οι κίνδυνοι του κορονοϊού.


Το επίκαιρο ερώτημα που ανακύπτει, είναι πώς και πότε θα περιοριστεί και η πανδημία της ανεξέλεγκτης πληροφόρησης του διαδικτύου, και με ποιο εργαλείο κάποτε θα φιλτράρονται οι επίσημες πηγές, προκειμένου να εμβολιαζόμαστε μόνο με αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες.