Κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη, το βιβλίο του ΤΟΜ ΒΟΛΦ με τίτλο «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ», σε μετάφραση Ανδρέα Παππά. Πρόκειται για ένα διαφορετικό έργο που αφορά στην ζωή της Μαρίας Κάλλας, της γυναίκας που λατρεύτηκε παγκοσμίως τόσο από τον κόσμο της όπερας όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο που μαγεύτηκε από ζωή της και την προσωπικότητά της. Διαφορετικό, ωστόσο, γιατί δεν είναι μια ακόμα βιογραφία. Πρόκειται για τις αναμνήσεις και κυρίως τις επιστολές που η ίδια έστελνε σε δικούς της ανθρώπους. Επιστολές που δείχνουν τόσο την προσωπικότητά της, όσο και τον ψυχισμό της στην πορεία της ζωής της σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

   

Το έργο ξεκινά με την εισαγωγή του Τομ Βολφ, προχωρά με τις «Αναμνήσεις -1957», συνεχίζει με την επιστολική αλληλογραφία της από το 1946 έως το 1977. Λίγο πριν τον επίλογο ακόμα κάποιες «αναμνήσεις – 1977, ενώ στο τέλος υπάρχει, εκτός από τις ευχαριστίες, και το χρήσιμο ευρετήριο των αποδεκτών και αποστολέων των επιστολών της. Και είναι άξιο αναφοράς, η μακρόχρονη και επίπονη εργασία του Τόμας Βολφ προκειμένου να εντοπίσει αυτά τα αληθινά τεκμήρια σε ολόκληρο τον κόσμο για να συγκεντρώσει επιστολές, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, δημοσιεύσεις κλπ. Μέχρι να φτάσει στα χέρια μας αυτό το βιβλίο. Και σε ποια επιστολή να αναφερθούμε; Στις επιστολές προς τον σύζυγο της; Τον νονό της που μέσα από αυτές φαίνονται οι σχέσεις με την οικογένεια της; Μια οικογένεια διαλυμένη που την ήθελε μόνο για να πληρώνει. Τις επιστολές με την Τζάκι Κέννεντι πριν από τη δολοφονία του Προέδρου;


Η Μαρία Κάλλας μέσα από τα δικά της λόγια. Η νεαρή Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα, η διάσημη Μαρία Κάλλας στην Ιταλία και την Αμερική με την συναρπαστική καλλιτεχνική ζωή και συνάμα την εύθραυστη και θλιβερή προσωπική ζωή. Η ολοκληρωμένη εικόνα μιας γυναίκας με απίστευτη καταξίωση παγκοσμίως που άφησε διαχρονικά το στίγμα της στον κόσμο της όπερας, όχι μόνο για την μαγευτική φωνή της , αλλά συνολικά για την σκηνική της παρουσία και τον μύθο που αναπτύχθηκε μέσα από την πολυτάραχη ζωή της. Και είναι πραγματικά αυτό το έργο αυτό που δείχνει την Μαρία και την Κάλλας. «Δύο» άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές ζωές έως τον θάνατο της. Αλλά όχι μόνο αυτό. Το βιβλίο μάς παρουσιάζει παράλληλα και τον κόσμο εκείνης της εποχής, τον κόσμο της πολιτικής, του θεάματος, του πλούτου αλλά και τον τρόπο ζωής μιας ολόκληρης κοινωνίας σε διεθνές επίπεδο. Η Μαρία Κάλλας πέθανε από καρδιακή προσβολή μόνη της στο διαμέρισμά της στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 1977.

«Μια μέρα θα γράψω την αυτοβιογραφία μου. Θα ήθελα να τη γράψω εγώ η ίδια, ώστε να φωτίσω καλύτερα τα γεγονότα. Έχουν ειπωθεί τόσο πολλά ψέματα για μένα…»
Χάρη σε αυτό το βιβλίο που περιλαμβάνει επιστολές της μεγάλης υψιφώνου, καθώς και τις δύο απόπειρές της να γράψει τα απομνημονεύματά της (το 1957 και το 1977), η ευχή της Μαρίας Κάλλας γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.
Από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη έως τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής στην Αθήνα, από τα δειλά πρώτα της βήματα στον κόσμο της όπερας έως την παγκόσμια αναγνώριση, τα σκάνδαλα και τις προσωπικές της δοκιμασίες, από την εξιδανικευμένη αγάπη της για τον σύζυγό της έως τον παθιασμένο έρωτά της για τον Ωνάση, αυτή η έκδοση δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την πραγματικότητα πίσω από τον μύθο. Άλλοτε ξεδιπλώνεται μπροστά μας η Μαρία, μια γυναίκα ευαίσθητη και εύθραυστη, και άλλοτε ο θρύλος Κάλλας, συχνά θύμα του μεγάλου ονόματός της, σε συνεχή αγωνία για την κατάσταση της φωνής της, έως και τον πρόωρο θάνατό της, σε ηλικία μόλις 53 ετών, στη μοναξιά του παρισινού διαμερίσματός της.
Η συναρπαστική και γοητευτική αυτοπροσωπογραφία της μεγαλύτερης φωνής του 20ού αιώνα»